Τι πρέπει να κάνει ένα παιδί σε περίπτωση που χαθεί
Δεν θέλετε ούτε να το σκέφτεστε, όμως για καλό και για κακό, θα πρέπει να μάθετε στο παιδί τι ακριβώς πρέπει να κάνει εάν σας χάσει από το οπτικό του πεδίο σε κάποιο πολυσύχναστο χώρο.
Είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης κάθε γονιού: εκεί που κυκλοφορούν στο σούπερ μάρκετ, το εμπορικό κέντρο ή το λούνα παρκ, το παιδί να ξεφύγει για δευτερόλεπτα από την προσοχή του και να χαθεί. Και σίγουρα είναι και ο εφιάλτης κάθε παιδιού, που μπορεί από φόβο, άγχος και πανικό να κάνει κινήσεις που αντί να το φέρουν πιο γρήγορα στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά του να το θέσουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Εκτός -όπως συμβουλεύει η Πάτι Φιτζέραλντ που έχει ιδρύσει στις ΗΠΑ την οργάνωση για την ασφάλεια του παιδιού Safely Ever After– εάν έχετε φροντίσει από πολύ μικρή ηλικία να ξέρει πολύ καλά ότι σε περίπτωση που χαθεί θα πρέπει να…
…παραμείνει ακίνητο σε ένα σημείο. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν πρέπει να αρχίσει να τρέχει δεξιά κι αριστερά για να σας βρει, αλλά να σταθεί σε ένα εμφανές σημείο και να φωνάζει δυνατά το όνομά σας. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να είστε ακριβώς δίπλα και το θέμα να λήξει σε δευτερόλεπτα. Διαβεβαιώστε το ότι θα το αναζητήσετε εσείς και σε καμία περίπτωση εάν χαθείτε δεν πρόκειται να πάτε κάπου αλλού για να το περιμένετε (π.χ. στο αυτοκίνητο).
…ζητήσει βοήθεια από μία άλλη μαμά. Στατιστικά, ο λιγότερο επικίνδυνος «ξένος» στον οποίο μπορεί να αποταθεί ένα παιδί για βοήθεια είναι μια γυναίκα με παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια μαμά είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί άμεσα και συμπονετικά όταν δει ένα φοβισμένο παιδί και να παραμείνει κοντά του μέχρι να βρεθούν οι γονείς του και βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα λύθηκε.
…ζητήσει από κάποιο υπεύθυνο του καταστήματος να κάνει αναγγελία στο μικρόφωνο. Φροντίστε το παιδί να γνωρίζει ότι οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών κέντρων φορούν στολές και ταμπελάκια με το όνομα και την ιδιότητά τους ώστε να μπορεί να τους ξεχωρίσει σε περίπτωση που χαθεί και χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια. Αφού γίνει η αναγγελία στο μικρόφωνο θα πρέπει να παραμείνει κοντά στον υπάλληλο και να περιμένει εσάς να πάτε να το βρείτε.
…κατευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο για το οποίο έχετε συνεννοηθεί εκ των προτέρων. Με τα μεγαλύτερα παιδιά (άνω των 9 ετών) μπορείτε να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου θα δώσετε ραντεβού σε περίπτωση που χαθείτε μεταξύ σας, όπως για παράδειγμα στο πρώτο ταμείο, δίπλα στο ασανσέρ ή στο μαγαζί με τις καραμέλες.
Όταν ξαναβρεθείτε, μην το μαλώσετε που απομακρύνθηκε από κοντά σας. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να είστε τρομερά αναστατωμένοι, αλλά το παιδί είναι ακόμα περισσότερο ταραγμένο! Αγκαλιάστε το και όταν ηρεμήσει χρησιμοποιήστε την εμπειρία για να του διδάξετε μία ακόμα φορά ότι πρέπει να παραμένει δίπλα σας όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστο χώρο!
Πηγή: www.mamamia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου