Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

DIY: ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

DIY: ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ



A κόμη και το πιο μικρό και συνηθισμένο λουλούδι σ΄ένα βαζάκι είναι στοιχείο που όπου κι αν το τοποθετήσετε μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα και τηνδιάθεσή σας, χωρίς να χρειάζεστε καμιά πρόσθετη ..."τεχνητή" διακόσμηση.

Είτε πρόκειται για μεμονωμένα λουλούδια, είτε για μπουκέτα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα διατηρήσετε για ...πάντα και να τα χρησιμοποιήσετε είτε με τον ίδιο τρόπο σαν ταφυσικά σε κάποια βάζα είτε σε πολλά είδη διακοσμήσεων-κατασκευών όπως κάδρα, αποξηραμένα στεφάνια, συνθέσεις με αρωματικά ποτ-πουρί, διακοσμώντας με αποξηραμένα λουλούδια κεριά ή και ξύλινα/χάρτινα αντικείμενα με τεχνικές ανάλογες του decoupage με χαρτί κλπ.


Δεν είναι όλα τα είδη λουλουδιών κατάλληλα ή τουλάχιστον όχι το ίδιο κατάλληλα για αποξήρανση, ο τρόπος δε που θα επιλέξετε για να αποξηράνετε το κάθε είδος σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πως ακριβώς θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε μετά την αποξήρανση. Αν π.χ θέλετε τα λουλούδια να έχουν παραμείνει ολόκληρα, αν σας ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσετε μόνο τα πέταλά τους κλπ.  

Ένας εμπειρικόςτρόπος για να ξέρετε, σε γενικές γραμμές, ποια λουλούδια θα αποξηρανθούνεύκολα και μεικανοποιητικόαποτέλεσμα,διατηρώντας δηλαδή το χρώμα τους και τα πέταλά τους σε όσο πιο φυσική μορφή, είναι να παρατηρήσετε πως ακριβώς ...συμπεριφέρεται το κάθε είδος αφού το κόψετε και το τοποθετήσετε σε νερό. 


Για παράδειγμα ένα τριαντάφυλλο θα αρχίσει μετά μερικές μέρες να μαραίνεται σταδιακά αλλά χωρίς να χάνει το βασικό σχήμα καιχρώμα του ενώ αντίθετα π.χ μια ξεραμένη γλαδιόλα ή ζέρμπερα μετά μερικές μέρες στο βάζο ...πολύ λιγότερο θα μοιάζουν με την αρχική φρέσκια όψη τους. 

Η διαδικασία αποξήρανσης λουλουδιών, ακριβώς όπως και η αντίστοιχη γιαφρούτασυνίσταται στην απομάκρυνση από κάθε σημείο του λουλουδιών όλων των χυμών - υγρασίας. 
Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, γενικά, λουλούδια που το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούν τα πέταλά τους τα δε κοτσάνια τους όταν μαραθούν-ξεραθούν γίνονται ξυλώδη, όπως π.χ το ξερό κοτσάνι ενός τριαντάφυλλου ή ενός γαρύφαλλου, αποξηραίνονται ευκολότερα και πιοεπιτυχημένα απ΄όσο αυτά που το κεντρικό μέρος γύρω από τα πέταλα είναι ιδιαίτερα σαρκώδες ενώ το ίδιο έντονα  χυμώδες είναι και το εσωτερικό του κοτσανιού τους π.χ γλαδιόλες, ζέρμπερες κλπ. 
Mιλώντας για αποξήρανση λουλουδιών εννοούμε την διαδικασία που αποξηραίνει αποκλειστικά το κύριο σώμα του λουλουδιού και όχι ολόκληρο του μίσχο ή φύλλα που κανονικά θα πρέπει νααφαιρεθούν εντελώς σε κάθε είδος πριν την αποξήρανση. Σε όλατα είδη, μπορείτε να περάσετε στο κέντρο ένα πολύ λεπτό σύρμαπου στην συνέχεια επενδυμένο με χαρτί ή ύφασμα θα έχει ρόλο κοτσανιού, ώστε να μπορείτε να συμπεριλάβετε μεμονωμένα αποξηραμένα λουλούδια σε συνθέσεις π.χ σε ένα αποξηραμένομπουκέτο

1.  Φυσική αποξήρανση στον αέρα 

Ο πιο απλός τρόπος για να αποξηράνετε λουλούδια αλλά καιβότανα π.χ λεβάντα. Στην πραγματικότητα απλώς τα αφήνετε να ...ξεραθούν όπως ακριβώς θα γινόταν και αν δεν τα κόβατε από το φυτό, απλώς επιταχύνετε την διαδικασία "στεγνώματος" των χυμών τους.

Αν πρόκειται για βότανα ή μπουκέτα λουλουδιών τα δένετε με ένα σκοινάκι σε ματσάκι και τα κρεμάτε ανάποδα σε ένα σημείο με όσο λιγότερο φως και υγρασία. Ανάλογα με το είδος, θα χρειαστούν από 2-4 εβδομάδες ώστε νααποξηρανθούν πλήρως. Το "σκοτάδι" τα βοηθά να διατηρούν όσο πιο πολύ το φυσικό αρχικό τους χρώμα, αν δεν υπάρχει κάποιο κατάλληλο σημείο χωρίς φυσικό φωτισμό για να τα κρεμάσετε καλύψτε τα με μια σκούρα χάρτινη σακούλα χωρίς να την δέσετε σφιχτά ώστε να περνά αέρας. 
Ένα τρυκ που επίσης διευκολύνει την διαδικασία αλλά και την τελική όψη αποξηραμένων λουλουδιών είναι να τα ψεκάσετε τόσο στην αρχή όσο και αφού αποξηρανθούν με λακ μαλλιών. Θα επιταχύνει την αποξήρανση και θατελειοποιήσει την υφή στα πέταλα των λουλουδιών.

Ο συγκεκριμένος φυσικός τρόπος αποξήρανσης είναι ο ιδανικός για να αποξηράνετε τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα αλλά και κλωνάρια βουκαμβίλιας τα άνθη των οποίων θα διατηρήσουν τέλεια το χρώμα τους. 

2.  Αποξήρανση στον φούρνο μικροκυμάτων 

Αυτό που με πολύ κακές συνέπειες για την ποιότητα και τελικήωφελιμότητα των τροφών κατορθώνει ο φούρνος μικροκυμάτων δηλαδή την πολύ γρήγορη-απότομηαπορρόφηση της υγρασίας, στην περίπτωση των λουλουδιών μπορεί να σας διευκολύνει αφού σε ελάχιστα λεπτά μπορείτε νααποξηράνετε λουλούδια ή πέταλα που για να "στεγνώσουν" μεφυσικό τρόπο θα χρειάζονταν εβδομάδες

Τοποθετήστε τα λουλούδια ή τα πέταλα ανάμεσα σε διπλό χαρτί κουζίνας και θέστε τον φούρνο σε λειτουργία για 1 λεπτό στην πιο χαμηλή θερμοκρασίατου. Ανοίξτε την πόρτα του φούρνου, ξανακλείστε και επαναλάβετε την διαδικασία 2-3 φορές έως τα λουλούδια να αποκτήσουν την όψη που θέλετε.  
Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται φυσικά και από τον κάθε φούρνο, αλλά με μια αρχική δοκιμή σε μερικά πέταλα ή 1-2 λουλούδια θα καταλάβετε πόσος ακριβώς χρόνος χρειάζεται ανάλογα και με το είδος-μέγεθος των λουλουδιών.

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι η αντίστροφη διαδικασία, να τοποθετήσετε δηλαδή την ισχύ του φούρνουν σχεδόν στο μέγιστο αλλά αφήνοντας τα λουλούδια μέσα μόνο για για 4-5 δευτερόλεπτα επί 2-3 φορές. Μια αρχική δοκιμή είναιαπαραίτητη ώστε να είναι σίγουρο ότι το είδος που θέλετε να αποξηράνετε απλώς δεν θα ...καεί

Ο φούρνος μικροκυμάτωνείναι ο ταχύτερος τρόπος αποξήρανσης λουλουδιών, απλώς σε ορισμένα είδη το χρώμα διαφοροποιείται λίγο ή περισσότερο από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή μπορεί να ζαρώσουν και να καταστραφούν, γι΄αυτό το βασικό είναι να κάνετε μια αρχική δοκιμή με ένα λουλούδι. Είδη που κατά βάση αποξηραίνονται πετυχημένα με αυτόν τον τρόπο είναι οιμαργαρίτες, οι ζέρμπερες, τα χρυσάνθεμα, οι ντάλιες και όλα τα παρεμφερή σε μορφή λουλούδια.  

Αντίθετα με ό,τι μπορεί αρχικά να σκεφτεί κανείς, τα λουλούδια δεν αποξηραίνονται στονκανονικό φούρνο με την διαδικασία πχ που αποξηραίνουμε φρούτα κι αυτό γιατί σε όσο χαμηλήθερμοκρασία και αν το επιχειρήσετε ο πολύ μεγάλος χρόνος που απαιτείται καταστρέφει τα πέταλα τους και τελικώς, τα περισσότερα είδη, με το που θα τα ακουμπήσετε μετά από ώρες παραμονής στην θερμότητα απλώς θα ...θρυμματιστούν


3.  Αποξήρανση λουλουδιών με ...πίεση 

Αυτό που θα συμβεί αν π.χ τυχαία ένα πέταλο λουλουδιού ...φυλακιστεί για λίγο καιρό ανάμεσα στις σελίδες ενός χοντρούβιβλίου, μπορείτε να το κάνετε και ...ηθελημένα

Ο ιδανικός τρόπος για να αποξηράνετε μεμονωμένα πέταλα λουλουδιών, λουλούδια με μικρόαριθμό και μεγάλα σε μέγεθος πέταλα όπως π.χ πανσέδες. 
Ψεκάστε τα λουλούδια με λακ, τοποθετήστε τα ανάμεσα σε τριπλό χαρτί κουζίνας ή όποιο άλλο είδος απορροφητικού χαρτιού (ώστε να μην λερωθεί το βιβλίο από το χρώμα τους) κλείστε και τοποθετείστε από πάνω ακόμη ένα χοντρό βιβλίο ή οποιοδήποτε βαρύ αντικείμενο. Θα χρειαστούν περίπου 1-3 εβδομάδες, ανάλογα με το είδος και είναι ένας  ...σίγουρος τρόπος αποξήρανσης για "ευαίσθητα" είδη όπως πανσέδες, γλαδιόλες και γενικά λουλούδια με πολύ λεπτά πέταλα, κατάλληλα στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε σε κάδρα, για την διακόσμηση κεριών ή αντικειμένων κλπ.  αλλά και φύλλα-κλαδάκια ορισμένων ειδών όπως π.χ η φτέρη. 

4.  Αποξήρανση ...μέσα στο βάζο 

Δεν είναι μέθοδος κατάλληλη για όλα τα είδη αλλά π.χμπουκέτα αποτελούμενα κατά βάση από τριαντάφυλλα, τα γαρύφαλλα όπως και οι ορτανσίες θα αποξηρανθούν ιδιαίτερα πετυχημένα απλώς και μόνο αν αφήσετε το νερό στα βάζα τους να ...εξατμιστεί.

Είναι ένας τρόπος που αποδίδει σε ιδιαίτερα φρέσκα λουλούδια από τα οποία αφού κόψετε το μεγαλύτερο μέρος των κοτσανιών και τα φύλλα, τα τοποθετείτε σε ένα βάζο με 3-4 εκατοστά νερό. Μετά από μερικές μέρες όταν τα λουλούδια ξεκινήσουν να μαραίνονται, ψεκάστε με λακ μαλλιών, μην αλλάξετε ή προσθέσετε νερό και 3-4 μέρες αφ΄ότου το νερό στο βάζο θα έχει εντελώς εξατμιστεί ξαναψεκάστε με λακ τα ...ήδη αποξηραμένα λουλούδια. Ειδικά για τις ορτανσίες, επιλέξτε ένα χαμηλό βάζο-δοχείο, κόψτε σχεδόν ολόκληρο το κοτσάνι και τοποθετείστε τες με τρόπο που οαέρας να κυκλοφορεί ανάμεσα στα λουλούδια, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε αποξηραμένα "μπουκέτα" ορτανσίας με πολύ όμορφες και "ζωντανές" αποχρώσεις. 

Και...
*Τις πιο πολλές φορές μας η επιθυμία να αποξηράνουμεκάποια λουλούδια μας δημιουργείται όταν ...αυτά έχουν ήδη αρχίσει να μαραίνονται στα βάζα μας. Δεν είναι η σωστή επιλογή. Αντίθετα. Όσο πιο φρέσκα είναι τα λουλούδια πριν από την διαδικασία αποξήρανσης, όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, τόσο πιο πετυχημένο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ειδικά για λουλούδια που τα πέταλά τουςανοίγουν έντονα όσο "ωριμάζουν" πχ τριαντάφυλλα, το ομορφότερο αποτέλεσμα θα το έχετε επιλέγοντας μπουμπούκιαή ελαφρά ανοιχτά λουλούδια εκτός βεβαίως κι αν ενδιαφέρεστε να αποξηράνετε πέταλα για χρήση σε κατασκευές, ποτ πουρί κλπ. 


*Συχνά, όταν το αποτέλεσμα της αποξήρανσης λουλουδιών δεν σας ικανοποιεί, δεν σημαίνει πως εσείς κάνετε κάποιολάθος. Απλώς όχι μόνο το κάθε είδος αλλά και κάθε ποικιλίαίδιου λουλουδιού συμπεριφέρεται πολλές φορές διαφορετικά σε ορισμένες λεπτομέρειες που όμως καθορίζουν την τελική αποξηραμένη του όψη και κάποια είδη απλώς δεν αποξηραίνονται σωστά με κανέναν τρόπο.

*Όσα φύλλα αφήσετε πάνω σε κοτσάνια λουλουδιών που θα αποξηράνετε, ανάλογα με το είδος ίσως αποξηρανθούν το ίδιο "σωστά" ίσως όχι.
Ειδικά τα λεπτά φύλλα πολλές φορές κατσαρώνουν και χάνουν το σχήμα τους ακόμη και με την πιο φυσική διαδικασία αποξήρανσης.
Για να διατηρήσετε φύλλα-κλαράκια από κάθε είδους λουλούδια - φυτά όπως π.χ φθινοπωρινά φύλλα με όμορφα χρώματα ο τρόπος είναι να τα βουτήξετε για μερικές μέρες σε διάλυμα νερού και υγρής γλυκερίνης. Δείτεεδώ πως ακριβώς θα το κάνετε.


*Tα αποξηραμένα πέταλα-λουλούδια-φύλλα με την μέθοδο της πίεσηςανάμεσα σε σελίδες βιβλίων, είναιιδανικά για να διακοσμήσετε τηνεξωτερική επιφάνεια κάθε είδους κεριού ή να τα χρησιμοποιήσετε ...ως χαρτί εφαρμόζοντας με αυτά τεχνική decoupage πάνω σε χάρτινα ή ξύλινα αντικείμενα.
Για να διακοσμήσετε κεριά, θα χρειαστεί απλώς να ζεστάνετε ελαφρά το κερί στο σημείο που θέλετε να κολλήσετε τα λουλούδια-φύλλα με έναν αναπτήρα ή ζεσταίνοντας ένα κουτάλι στην φλόγα και στην συνέχεια ακουμπώντας-πιέζοντας με αυτό τα λουλούδια ή ...σιδερώνοντάς τα πάνω στην επιφάνεια του κεριού με το σίδερο των ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία αφού πριν τοποθετήσετε πάνω από τα λουλούδια μια λαδόκολλα.
*Με ολόκληρα ή θρυμματισμένα αποξηραμέναλουλούδια - φυλλαράκια μαζί με επίσης αποξηραμένα κομμάτια φρούτων και μερικές σταγόνες αιθέραιου έλαιου που θα ανακατέψετε-τρίψετε στο μείγμα των λουλουδιών-φρούτων, θα φτιάξετε τα δικά σας αρωματικά ποτ πουρί. 





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου