Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Κάμερα "έπιασε" τον κλέφτη στο νοσοκομείο Βόλου


Κάμερα "έπιασε" τον κλέφτη στο νοσοκομείο Βόλου

Η εικόνα από βίντεο κάμερας ασφαλείας του Νοσοκομείου του Βόλου και δύο σακβουαγιάζ που άφησε πίσω του ένας από τους «ποντικούς» συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της ΕΛΑΣ
kamera-epiase-ton-klefti-tou-nosokomeiou-bolou
Η καθαρή εικόνα από βίντεο κάμερας ασφαλείας του Νοσοκομείου του Βόλου και δύο σακβουαγιάζ που άφησε πίσω του ένας από τους «ποντικούς» της… Μαφίας αρπαγής ενδοσκοπίων, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αστυνομικών που ασχολούνται με την σοβαρή υπόθεση αρπαγής ιατρικού εξοπλισμού από τέσσερα -πλέον- νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι αστυνομικοί «βλέπουν» όλα τα χαρακτηριστικά του δράστη, ο οποίος όταν ήρθε αντιμέτωπος με ακτινολόγο του νοσοκομείου, πανικοβλήθηκε και τράπηκε σε φυγή πηδώντας από το παράθυρο του γαστρεντερολογικού ιατρείου των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Πήρε μαζί του ένα από τα σακβουαγιάζ που είχε στην κατοχή του με δύο γαστροσκόπια παλαιού τύπου, αξίας περίπου 30.000 ευρώ, ενώ άφησε πίσω του δύο ακόμη σάκους, τους οποίους πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε σε εισβολή σε άλλο ιατρείο του νοσοκομείου.

Οι αστυνομικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πέρα από τις «γνώσεις» των δραστών για τα ιατρικά μηχανήματα, οι απανωτές διαρρήξεις αναδεικνύουν πως υπάρχει ανοικτή ιδιωτική «αγορά» που ενδιαφέρεται για την προμήθεια αυτού του ιατρικού εξοπλισμού σε «χαμηλότερες τιμές». Το ίδιο εκτιμά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις το θέμα. Μιλάμε για οργανωμένη συμμορία και για εγκληματίες. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σπείρα επιλέγει συγκεκριμένα γαστρεντερολογικά μηχανήματα σημαίνει ότι έχει βρει κλεπταποδόχους. Αν υπήρχαν συναγερμοί, πόρτες και παράθυρα ασφαλείας ίσως να μην είχαν γίνει οι συγκεκριμένες κλοπές».
Μετά την διαπίστωση ανάλογης διάρρηξης στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, χθες το πρωί, και συγκεκριμένα στο Βρογχοσκοπικό-Γαστρεντερολογικό-Ενδοσκοπικό εργαστήριο του 4ου ορόφου, από το οποίο αφαίρεσαν ένα βρογχοσκόπιο, ένα γαστροσκόπιο και δύο κολονοσκόπια, αξίας περίπου 100.000 ευρώ, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες χτύπησαν σχεδόν ταυτόχρονα τα νοσοκομεία σε Λαμία και Βόλο, ενώ στις 15 Μαΐου είχε προηγηθεί αυτή του Αγίου Σάββα στην Αθήνα από το οποίο είχαν αφαιρέσει σύγχρονα μηχανήματα, αξίας περίπου 500.000 ευρώ, τα οποία είχε προμηθευτεί το νοσοκομείο μέσω δωρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του Αγ. Σάββα τα καταγραφικά μηχανήματα των καμερών ασφαλείας δεν λειτουργούσαν, ωστόσο οι αστυνομικοί συλλέγουν υλικό από κάμερες καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Αντίστοιχη κλοπή, χωρίς ίχνη διάρρηξης, διαπιστώθηκε και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τον διοικητή κ. Παναγιώτη Νάνο, να υποβάλλει μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώ αποφάσισε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την κλοπή δύο κολονοσκόπιων και δύο γαστροσκόπιων, εκ των οποίων δύο μη λειτουργικά λόγω βλαβών, από το Γαστρεντερολογικό Εξωτερικό Ιατρείο της Πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου. Ο ιατρικός εξοπλισμός ήταν παλαιού τύπου και η αξία του υπολογίζεται στις 15.000 ευρώ, ενώ η αντικατάστασή του υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ. Πέραν της οικονομικής ζημιάς, πρόβλημα εντοπίζεται και στα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που ακυρώθηκαν για το επόμενο διήμερο, ενώ από τη διοίκηση εξετάζονται τρόποι για την επίλυση του προβλήματος.
Οι αστυνομικοί μέσω των εγκληματολογικών εργαστηρίων επιχειρούν να εντοπίσουν κοινά «ορφανά» αποτυπώματα και γενετικό υλικό, από τις τρεις εμφανίσεις της «Μαφίας των ενδοσκοπίων». Ο εντοπισμός τέτοιου ευρήματος θα αναδείξει κοινό δράστη, εγκληματική ομάδα που έχει βρει «αγοραστές», ενώ αποκλείει την περίπτωση εσωτερικής εμπλοκής από τα συγκεκριμένα νοσοκομεία.
Γι αυτό το λόγο λαμβάνονται αποτυπώματα και γενετικό υλικό από γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, των νοσοκομείων που είχαν πρόσβαση στους χώρους της διάρρηξης προκειμένου να απομονώσουν γενετικά στοιχεία που ενδεχομένως ανήκουν στους δράστες. Από την πορεία των ερευνών, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι οι «ποντικοί» ήταν γνώστες των μηχανημάτων και της αφαίρεσής τους, όπως και των χώρων που έπρεπε να κινηθούν. Δεν αποκλείουν ο ιατρικός εξοπλισμός να διοχετευτεί στο εξωτερικό, είτε να πωληθεί στη «μαύρη αγορά» για τον εξοπλισμό ιδιωτικών ιατρείων ή κλινικών τέτοιων εξετάσεων. Διαπιστώνουν επίσης, ότι η απώλεια των ακριβών μηχανημάτων προκαλεί την υπολειτουργία των κλινικών του νοσοκομείου, με τους εξεταζόμενους να είναι αναγκασμένοι να καταφύγουν σε ιδιωτικές κλινικές, στοιχείο που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής ιδιωτικών συμφερόντων στις περίεργες κλοπές.
Σημειώνεται ότι τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, ενδοσκόπια και βρογχοσκόπια, που αφαίρεσαν από τον Αγ. Σάββα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα, γιατί φέρουν κωδικό που μπορεί να ανιχνευθεί σε περίπτωση συντήρησής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου