Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί τα παιδιά θέλουν να πιστεύουν στον Θεό;


Γιατί τα παιδιά θέλουν να πιστεύουν στο Θεό;

Από: Ελένη Χαδιαράκου | 1 Comment

Η αλήθεια είναι πως στα παιδιά αρέσει η ιδέα του να υπάρχει Θεός. Και βέβαια υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.


Ακόμη κι αν ως άθεοι οι γονείς δεν τον έχουν ποτέ αναφέρει τα παιδιά θα βρουν από μόνα τους έναν τρόπο να τον ανακαλύψουν ή να τον «εφεύρουν». Ο Δόκτωρ Τζάστιν Μπάρετ ανώτερος ερευνητής του Κέντρου Ανθρωπολογίας και Νου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο βιβλίο του Born Believers: The Science of Children's Religious Belief, μας λέει ότι τα παιδιά έχουν την προδιάθεση να πιστεύουν σε ένα υπέρτατο ον, διότι θεωρούν ότι τα πάντα στον κόσμο δημιουργήθηκαν  με ένα σκοπό. Σύμφωνα με τον δόκτορα Μπάρετ όλα τα μικρά παιδιά  έχουν πίστη, ακόμη και εκείνα που δεν την έχουν  διδαχθεί από την οικογένεια ή στο σχολείο! Ακόμη και εκείνα που μεγαλώνουν μόνα σε ένα έρημο νησί, κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πιστεύουν στο Θεό.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη το Θεό γιατί: 
Χρειάζονται ένα σκοπό
Από την αρχή της ζωής τους τα βρέφη ξεκινούν την προσπάθεια κατανόησης του κόσμου γύρω τους. Από τους πρώτους κιόλας μήνες επιδεικνύουν καθορισμένες προτιμήσεις στο τι τους κεντρίζει την προσοχή και στο τι κλίνουν να σκέφτονται. Επίσης αρχίζουν να αναγνωρίζουν ποια είναι τα συνηθισμένα φυσικά αντικείμενα και ποια τα «υποκείμενα» που επιδρούν στο περιβάλλον τους. Τα βρέφη κατανοούν για παράδειγμα, πως τα βιβλία και οι μπάλες είναι αντικείμενα που θα πρέπει να τα πιάσει κάποιος για να μετακινηθούν, ενώ τα υποκείμενα (όπως τα ζώα και οι άνθρωποι) κινούνται από μόνα τους. Γενικά, τα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά σε ερμηνείες που εμπεριέχουν σχεδιασμό και σκοπό. Φαίνεται πολύ πιο λογικό στα παιδιά ότι τα ζώα και τα φυτά δημιουργήθηκαν για κάποιο σκοπό από το να δημιουργήθηκαν χωρίς λόγο. Αν ρωτήσεις για παράδειγμα ένα νήπιο γιατί δημιουργήθηκαν οι πέτρες, εκείνο θα απαντήσει: για να καθόμαστε πάνω λέει ο Δόκτωρ Μπάρετ.

Αγαπούν την υπέρβαση
Οι  «θεοί»» δεν θέτουν μόνο σε τάξη τον φυσικό κόσμο, έχουν και υπερδυνάμεις: υπερ-γνώση, υπερ-αντίληψη και αθανασία. Οι ιδιότητες αυτές των «θεών» που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανθρώπινες ικανότητες είναι ιδιαίτερα αποδεκτές από τα παιδιά. Σύμφωνα με τον δόκτορα Μπάρετ τα μικρά παιδιά βρίσκουν ευκολότερο να θεωρήσουν ότι οι άλλοι ξέρουν, αισθάνονται και θυμούνται τα πάντα από το να σκεφτούν επακριβώς ποιος ξέρει, αισθάνεται και θυμάται τι. Η «αυτόματη προεπιλογή» τους είναι να πιστεύουν στις υπερδυνάμεις μέχρις ότου η διδασκαλία ή η εμπειρία τους τούς πει κάτι διαφορετικό.

Πιστεύουν στην αθανασία
Έρευνες της Έμιλι Μπάρντετ από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποδηλώνουν πως τα παιδιά από προγραμματισμό πιστεύουν πως οι άλλοι είναι αθάνατοι. Τα πειράματα με τα παιδιά δείχνουν πως δεν χρειάζεται να εισαχθούν στην έννοια του Θεού, κατά κάποιο (μυστήριο) τρόπο ρέπουν προς αυτή την ιδέα. Είναι σημαντικό εδώ να ξεκαθαρίσουμε πως ναι μεν τα πειράματα δείχνουν φανερά  μια «φυσική ροπή» των παιδιών προς την θρησκεία και την θρησκευτικότητα εν γένει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύουν ροπή προς κάποιο συγκεκριμένο δόγμα ή πίστη (πχ Χριστιανισμό, βουδισμό, ιουδαϊσμό, μουσουλμανισμό κλπ). Κατά κάποιο τρόπο υπάρχει ένα «φυσικό δοχείο θρησκευτικότητας» στη συνείδηση των παιδιών που μπορεί να γεμίσει (σε μια πρώτη φάση) με τις «λεπτομέρειες» του πολιτισμικού περιβάλλοντος που αυτά γεννήθηκαν και μεγαλώνουν. 

Γράμματα στο Θεό
Ο Θεός για τα μικρά παιδιά είναι σημαντικός γιατί έχει όλες τις απαντήσεις, σύμφωνα με τον δόκτορα Μπάρετ. Και αυτό το αποδεικνύουν τα γράμματά τους προς αυτόν. Κάποιοι θα τα χαρακτήριζαν ευαίσθητα και αφελή, αποτελούν όμως αληθινές μεταφυσικές απορίες που κάθε ενήλικας θα μπορούσε να έχει.  
Αγαπητέ Θεέ, αν ζούμε μετά το θάνατό μας, τότε γιατί να πεθάνουμε; Τζον  
Αγαπητέ Θεέ, πώς έγινε και δεν εφεύρες κανένα καινούργιο ζώο τελευταία; Έχουμε πάντα τα ίδια τα παλιά. Τζόννυ
Αγαπητέ Θεέ, ξέρω που λέει να γυρίζεις και το άλλο σου μάγουλο, τι γίνεται όμως αν η αδερφή σου σε χτυπήσει στο μάτι;
Με αγάπη Τζένι
Αφού δεν θέλεις οι άνθρωποι να λένε κακά λόγια, γιατί τα εφηύρες; Ευγένιος
Αγαπητέ Θεέ, ήθελες πράγματι η καμηλοπάρδαλη να είναι έτσι ή μήπως έκανες λάθος; Νόρμα
Αγαπητέ Θεέ, είσαι πλούσιος ή μόνο διάσημος; Στήβεν
Αγαπητέ Θεέ, στις απόκριες θα ντυθώ διάβολος. Σε πειράζει; Μάρνιε
Αγαπητέ Θεέ, αντί ν' αφήνεις τους ανθρώπους να πεθαίνουν και να φτιάχνεις άλλους, γιατί δεν κρατάς αυτούς που έχεις τώρα; Τζέην
Αγαπητέ Θεέ, είναι καλύτερα τ' αγόρια από τα κορίτσια; Ξέρω πως είσαι αγόρι, αλλά προσπάθησε να είσαι δίκαιος. Σύλβια

Αγαπητέ Θεέ, ελπίζω να μην έχουν καμιά ιδιαίτερη αξία τα μυρμήγκια, γιατί τα πατάω όλη την ώρα. Ντένις!


Πίστη και εφηβεία
Ωστόσο παρόλο που τα παιδιά έχουν ανάγκη την πίστη, σύμφωνα πάντα με τον δόκτορα Μπάρνει, δε συμβαίνει το ίδιο και με τους έφηβους. Σύμφωνα με πρόσφατη  μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από την εκδοτική εταιρεία Penguin, σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων δεν πιστεύουν στον Θεό. Οι έφηβοι λένε μάλιστα πως η οικογένεια, οι φίλοι, τα χρήματα, η μουσική – ακόμα και τα ριάλιτι προγράμματα της τηλεόρασης είναι πιο σημαντικά από την θρησκεία.
Προέκυψε επίσης πως 6 από τα 10 παιδιά (το 59% ) πιστεύουν πως η θρησκεία «έχει αρνητική επίδραση πάνω στον κόσμο».
Η έρευνα επίσης δείχνει πως οι μισοί έφηβοι δεν έχουν προσευχηθεί ποτέ, και το 16 τοις εκατό δεν έχουν εκκλησιαστεί ποτέ.
Η μελέτη επίσης βρήκε πως το 55 τοις εκατό των νέων ανθρώπων δεν τους απασχολεί η θρησκεία και το 60 τοις εκατό πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο για γάμους ή βαφτίσια.
Μόνο 3 στους 10 εφήβους πιστεύουν στην ύπαρξη μεταθανάτιας ζωής και 41 τοις εκατό πιστεύει πως δεν συμβαίνει τίποτε στο σώμα σου όταν πεθαίνεις, αλλά ένας στους 10 πιστεύουν πως επιστρέφεις ως ένα ζώο ή ως ένας άλλος άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου