Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Βολιώτισσα γεννάει σταδιακά τρίδυμα κοριτσάκια – Σπουδαίο επίτευγμα γιατρού από τον Βόλο


Βολιώτισσα γεννάει σταδιακά τρίδυμα κοριτσάκια – Σπουδαίο επίτευγμα γιατρού από τον Βόλο


Παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό επίτευγμα λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες από μαιευτήρα γυναικολόγο του Βόλου σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλίας.
Πρόκειται για τη σταδιακή γέννηση τριών παιδιών, απόρροια πολύδυμης κύησης, με αυτόματη- φυσιολογική σύλληψη 28χρονης Βολιώτισσας,  Η 28χρονη έμεινε έγκυος τον περασμένο Σεπτέμβριο και με τη μέθοδο που εφαρμόζει ο  Βολιώτης μαιευτήρας- γυναικόλογος Χρήστος Βενέτης, γνωστή διεθνώς ως «delayed interval delivery» (καθυστερημένοι διαλειμματικοί τοκετοί), έρχονται σταδιακά στη ζωή τρία κοριτσάκια, τρίδυμα.  Το πρώτο κοριτσάκι ήρθες στη ζωή στις 20  Μαρτίου με αναστολή κύησης των δύο υπολοίπων με ειδικούς χειρισμούς.  Ζυγίζει  770 γραμμάρια.  Το δεύτερο κοριτσάκι ήρθε στη ζωή στις 22 Μαρτίου, πάλι με τον ίδιο τρόπο, με αναστολή δηλαδή κύησης του τρίτου εμβρύου και ζυγίζει 730  γραμμάρια.  Το τρίτο θα έρθει στη ζωή όταν και όποτε κριθεί σκόπιμο, με βάση την κατάσταση του ιδίου, αλλά και της φέρουσας μητέρας του.
Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο τόσο όσον αφορά στο περιστατικό, όσο και τη μέθοδο που εφαρμόζεται, καθώς η αναλογία του είναι ένα στις 100.000 και μέχρι σήμερα στον κόσμο όλο δεν έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50…
Τα τρία κοριτσάκια θα είναι ίδια, θα μοιάζουν δηλαδή ως τρεις σταγόνες νερού. Τα δύο που είδαν το φως της ζωής, νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ιδιωτικού νοσοκομείου (ΙΑΣΩ) και ευχή όλων είναι σύντομα να αποσωληνωθούν.
Γενικά όλες οι πολύδυμες κυήσεις θεωρούνται επιστημονικά υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται πιο συχνός ιατρικός έλεγχος από ό,τι συνήθως, γιατί η συχνή επίσκεψη στον μαιευτήρα προλαμβάνει και αναγνωρίζει νωρίτερα πιθανές επιπλοκές. Αυτές είναι πολύ πιο συχνές στις πολύδυμες κυήσεις και αφορούν τόσο στην έγκυο, όσο και τα έμβρυα.
Σε μια απλή εγκυμοσύνη η γυναίκα συνήθως γεννά στο διάστημα μεταξύ 37-42 εβδομάδων, ενώ σε μια πολύδυμη κύηση σπάνια φτάνει τις 40. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μέσος όρος είναι οι 37 εβδομάδες. Πριν από αυτό το όριο ο τοκετός ονομάζεται πρόωρος. Όταν βέβαια έχουμε τρίδυμη κύηση, ο τοκετός μπορεί να έρθει αρκετά νωρίτερα.
Αρκετά συχνά τα νεογνά πολύδυμων κυήσεων χρειάζονται παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών για τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες της ζωής τους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και τον βαθμό προωρότητας.
ΔΗΜΟ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου