documenta14: «Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους» λένε οι δήμαρχοι Αθηνών και Κάσελ
«Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους. Η documenta 14 στο Κάσελ και στην Αθήνα δημιουργεί μέσω της τέχνης μια γέφυρα και μια μέχρι σήμερα άγνωστη μορφή κοινότητας μεταξύ των πόλεών μας», δηλώνουν οι δήμαρχοι του Κάσελ, Bertram Hilgen και της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, για την έναρξη της documenta 14, στις 8 Απριλίου 2017 στην Αθήνα.
Όταν η διεθνής επιτροπή πρότεινε τον Adam Szymczyk ως καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14, γνώριζε ήδη την ιδέα του να επιλεγεί η Αθήνα ως επιπλέον εκθεσιακός τόπος. Η Αθήνα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εδώ και χιλιετίες, αλλά και επίκεντρο των επίκαιρων παγκόσμιων προκλήσεων της πολιτικής και της οικονομίας. Η κεντρική ιδέα της έκθεσης αξιοποιεί την ευκαιρία να το καταστήσει αυτό ορατό διπλασιάζοντας και την προοπτική της documenta.
«Το να υπερβείς τα όρια, να χτίσεις γέφυρες, να δημιουργήσεις μια νέα βάση συνύπαρξης, να μάθεις απ’ τον άλλον, πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αυτό που καταφέρνει η τέχνη», δηλώνει ο δήμαρχος του Κάσελ Bertram Hilgen.
«Η Αθήνα υποδέχεται τη documenta 14. Είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική πρωτεύουσα, καθώς η διεθνούς κύρους εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης εγκαινιάζεται πρώτη φορά σε άλλη πόλη εκτός από την παραδοσιακή έδρα της, το Κάσελ» δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος και της καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Η documenta επεξεργάζεται εκ νέου κάθε φορά τη σημασία της ως εξέχουσα παγκόσμια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Παράλληλα, η καλλιτεχνική διεύθυνση δεν αναφέρεται μόνο στις σύγχρονες εξελίξεις στην τέχνη, αλλά και σε πολιτικοκοινωνικά ζητήματα. Το αποτέλεσμα της πραγματοποίησης της documenta σε δύο τόπους θα το παρακολουθήσουμε, στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017.
Η documenta 14 δημιουργεί ευκαιρίες για το Κάσελ και την Αθήνα σε καιρούς κρίσης.
Οι κ.κ. Hilgen και Καμίνης επισημαίνουν την πεποίθησή τους, ότι είναι πολλές οι ευκαιρίες που απορρέουν από την documenta 14 τόσο για την Αθήνα, όσο και για το Κάσελ. Ήδη κατά τα προηγούμενα έτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης υπήρχε σε επίπεδο κοινής αντίληψης, επικοινωνία που χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη.
Ο δήμαρχος του Κάσελ Bertram Hilgen τονίζει ότι «από πολύ νωρίς μας απασχόλησε στο Kάσελ το ερώτημα, ποιες συνέργειες θα μπορούσαν να υπάρξουν στο πλαίσιο και παράλληλα με την documenta, προκειμένου – για να το συνδέσουμε και με μια σκέψη του Adam Szymczyk – να αφυπνιστεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της σύγκλισης».
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφερόμενος στα οφέλη που αποκομίζει η ελληνική πρωτεύουσα, σημειώνει ότι «η Documenta 14 ανέδειξε στην Αθήνα ένα συναρπαστικό δίκτυο δημιουργικότητας και συνεργασιών, με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σε ανοικτό διάλογο με τα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας».
Μέσα από αμοιβαίες επισκέψεις, οι επικεφαλής των δύο δημοτικών αρχών στην Αθήνα και στο Κάσελ, οικοδόμησαν μια σχέση αλληλοεκτίμησης και εμπιστοσύνης. Παράλληλα άλλωστε με τα θέματα της documenta 14, οι δύο δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ειδικότερα τοπικά και πολιτικά ζητήματα, που αφορούν τις δύο εκλεγμένες δημοτικές αρχές, που είναι αρμόδιες να μεριμνούν για τα πρακτικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών.
Μέσω των επισκέψεων αποκτήθηκε μια ιδιαίτερα ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στις δυο πόλεις. Αφ’ ενός η Αθήνα, αντιμέτωπη με σημαντικά ζητήματα στην καθημερινότητά της και με τον φόβο για το μέλλον να είναι κυρίαρχος και εφ’ ετέρου το Κάσελ να έχει εξελιχθεί από μια πόλη κατεστραμμένη απ’ τον πόλεμο – στο περιθώριο των τότε ενδογερμανικών συνόρων – σε μια οικονομικά εύπορη κοινότητα με ένα δυνατό πολιτιστικό κεφάλαιο. Αλλά και στο Κάσελ εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως οι μετακινούμενοι πληθυσμοί.
«Η Αθήνα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η Αθήνα που αντέχει και μένει όρθια στην κρίση, η Αθήνα της μοναδικής κλασικής κληρονομιάς, εμπνέει και εμπνέεται από τη σύγχρονη δημιουργία» δηλώνει ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης.
«Εκτιμώ ιδιαιτέρως την πρόθεση να αντιταχθούν στην κρίση της Ελλάδας και της Αθήνας η ελπίδα και οι νέες ιδέες μέσω και της τέχνης. Για μένα η Αθήνα είναι μια νέα όψη της ποικιλίας που ενεργοποιεί κάθε φορά η documenta. Πιστεύω ότι πολλές ελπίδες στην Αθήνα θα συνδεθούν με την documenta», τονίζει ο δήμαρχος του Κάσελ Bertram Hilgen.
Ελευθερία της τέχνης
Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα της documenta, που έγινε θεσμός το 1955 στο Κάσελ από τον Arnold Bode, είναι ότι προασπίζεται την ελευθερία της τέχνης με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Η σχέση των υπεύθυνων φορέων της «documenta & Museum Fridericianum ΕΠΕ» (Δήμος Κάσελ, κρατίδιο της Έσσης και το Γερμανικό Ίδρυμα Πολιτισμού) με την έκθεση της documenta, αναβαθμίζεται περισσότερο από το γεγονός ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση απολαμβάνει απόλυτης ελευθερίας και αυτονομίας στη δουλειά της και οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
Ο δήμαρχος του Κάσελ απαντά στις ανησυχίες, ότι ο θεσμός θα μπορούσε να ζημιωθεί επιλέγοντας δεύτερο τόπο διεξαγωγής, την Αθήνα, το 2017. «Είναι δεδομένο, ότι το προφίλ της documenta στην 14η διοργάνωσή της περισσότερο ενισχύεται από τις δύο τόσο διαφορετικές πόλεις και τις θεματικές που αφορούν συγκρούσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, παρά αποδυναμώνεται. Ήδη πριν την έναρξή της η έκθεση στην Αθήνα και στο Κάσελ κέρδισε πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον. Ένας πρωτοφανής αριθμός δημοσιογράφων και επαγγελματιών είχαν διαπιστευθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου για τη Συνέντευξη Τύπου και την προεπισκόπηση της έκθεσης».
Πληροφορίες:
Η documenta 14 πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 8 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου και στο Κάσελ από τις 10 Ιουνίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2017. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Adam Szymczyk. Η documenta στο Κάσελ είναι η πιο σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Το 1995 ο ζωγράφος και γλύπτης Arnold Bode από το Κάσελ διοργάνωσε μια μεγάλη έκθεση για την ευρωπαϊκή τέχνη του 20ου αιώνα που ονομάστηκε documenta. Με αυτήν συνδέθηκαν, δέκα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έργα εθνικής σημασίας, όπως μεταξύ άλλων η αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων καλλιτεχνών και η επανένταξη της Γερμανίας στα έθνη του πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου