Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Εκπληκτικό: Τα δέντρα πάνε για ύπνο


Εκπληκτικό: Τα δέντρα πάνε για ύπνο




Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα δέντρα χαλαρώνουν και αφήνουν τα κλαδιά τους να γέρνουν, όταν ο Ήλιος δύει.
Οι περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στο ρυθμό της ημέρας και της νύχτας. Τώρα, οι επιστήμονες μελέτησαν αν συμβαίνει το ίδιο και στα δέντρα. Και τι διαπίστωσαν;
Με πειράματα που έκαναν, χρησιμοποιώντας σαρωτές λέιζερ, βρήκαν πως και τα δέντρα έχουν το δικό τους ρυθμό ημέρας και νύχτας. Μάλιστα μόλις νυχτώνει… πάνε για ύπνο!
Τη μελέτη έκανε μια ομάδα ερευνητών από την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ουγγαρία ήθελε να διαπιστώσει αν στα δέντρα ισχύει ότι και στα φυτά, που ανοίγουν τα λουλούδια τους το πρωί και τα κλείνουν το βράδυ.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το δέντρο γέρνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή θέσης στα φύλλα και κλαδιά», λέει ο Έτού Πουτόνεν (Eetu Puttonen) και προσθέτει: «Οι αλλαγές δεν είναι πολύ μεγάλες, μόνο μέχρι 10 εκατοστά για τα δέντρα με ύψος περίπου 5 μέτρα, αλλά είναι συστηματική».
Για να αποκλειστούν επιδράσεις των καιρικών συνθηκών και της τοποθεσίας, το πείραμα έγινε δύο φορές με δύο διαφορετικά δέντρα. Το πρώτο δέντρο που μελέτησαν ήταν στη Φινλανδία και το άλλο στην Αυστρία. Και οι δύο δοκιμές έγιναν κοντά στην ηλιακή ισημερία, κάτω από ήρεμες συνθήκες.
Τα φύλλα και τα κλαδιά έδειξαν να γέρνουν σταδιακά, φτάνοντας στη χαμηλότερη θέση τους μια-δυο ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου. Το πρωί, τα δέντρα επέστρεψαν στην αρχική τους θέση, μέσα σε λίγες ώρες. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν είχαν «ξυπνήσει» από τον ήλιο ή από τον δικό τους εσωτερικό ρυθμό.
sss
Το animation παραπάνω δείχνει πώς τα δέντρα να χαλαρώσουν τα κλαδιά τους κατά τη διάρκεια των ωρών του σκοταδιού
Πώς η θέση του δέντρου αλλάξει από το βράδυ μέχρι το πρωί. Το δέντρο φαίνεται να χαλαρώνει
Πώς η θέση του δέντρου αλλάζει από το βράδυ μέχρι το πρωί. Το δέντρο φαίνεται να χαλαρώνει

Τα δέντρα αυτά παρακολουθούνται στο τέλος της ημέρας (βλέπε μαύρες κουκίδες) και νωρίς το πρωί (βλέπε κόκκινες κουκκίδες) στη Φινλανδία και την Αυστρία, χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως.

2 σχόλια: