Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Επιχείρηση κατά της ψείρας


Επιχείρηση κατά της ψείρας

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Το φαινόμενο της παρουσίασης ψείρας είναι εντονότερο σε παιδιά από 7 έως 12 ετών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Δεν είναι απλή έξαρση, είναι επιδημία». Η Ελισάβετ Μακρή μιλάει στην «Κ», ενώ περιεργάζεται το κεφάλι ενός κοριτσιού. «Ναι έχουμε ψείρες» μονολογεί, ξεκινώντας την εφαρμογή της θεραπείας που υπόσχεται απαλλαγή του ενοχλητικού μαμουνιού μια και καλή. Θα κάτσει πάνω από το κεφάλι του παιδιού περί τις 2,5 ώρες, ξεκινώντας πρώτα από τον έλεγχο, μετά με το πέρασμα κάθε τούφας με το ειδικό χτενάκι και στη συνέχεια με την πρέσα ατμού με αιθέρια έλαια. «Με το χτενάκι απομακρύνουμε ψείρες και κόνιδες και τα αιθέρια έλαια εξασφαλίζουν ότι το παιδί δεν θα ξανακολλήσει».

Η κ. Μακρή άνοιξε το κέντρο αντιμετώπισης και πρόληψης ψείρας - κόνιδας (licebusters.gr) μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και η κίνηση ολοένα αυξάνεται. «Ερχονται από όλη την Ελλάδα», λέει. «Να, αύριο περιμένω ένα παιδί από την Αμαλιάδα». Εκανε το βήμα, αναγνωρίζοντας μια ανάγκη. Επί χρόνια διατηρούσε παιδικό κομμωτήριο, όπου το μοναδικό θέμα συζήτησης των μαμάδων ήταν οι... ψείρες και ο τρόπος αντιμετώπισής τους. «Δειλά δειλά άρχισα να ψάχνω για ειδικές εφαρμογές, που να έχουν αποτέλεσμα, μέχρι που κατέληξα έπειτα από έρευνα στη συγκεκριμένη μέθοδο». Δεν χρησιμοποιεί φάρμακα. Σύμφωνα με την ίδια, τα πολλά φάρμακα είναι που έχουν γιγαντώσει το πρόβλημα. «Κάποτε οι μαμάδες έβρισκαν άκρη με τα σκευάσματα του φαρμακείου αλλά σταδιακά οι κόνιδες έγιναν πιο ανθεκτικές, περίπου όπως συμβαίνει με τα αντιβιοτικά. Οταν πέφτει το φάρμακο, ζαλίζεται το μαμούνι και πεθαίνει αλλά η κόνιδα παραμένει και όταν εκκολαφθεί είναι πια ανθεκτική και δεν σκοτώνεται εύκολα».

Η μαμά του κοριτσιού που βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο της ειδικού έχει μείνει άφωνη με τη διαδικασία. «Δεν έχω λόγια» λέει στην «Κ». «Εχω καθίσει άπειρες ώρες κι εγώ προσπαθώντας να βγάλω μία-μία τις ψείρες, αλλά τόση υπομονή, να πιάνει τρίχα-τρίχα το μαλλί, δεν είχα ποτέ». Η κόρη της είναι μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου. «Ναι, είναι μεγαλούτσικη για να έχει ψείρες, αλλά στο σχολείο της υπάρχει πρόβλημα. Εάν δεν προσέχουν οι άλλοι γονείς και δεν τις καθαρίζουν καθόλου, τα παιδιά θα κολλήσουν, δεν μπορείς να κάνεις κάτι».

Η δεύτερη επιχείρηση που γεννήθηκε και διαπρέπει εν μέσω κρίσης, με αντικείμενο τις ψείρες, είναι η Lice Clinics (liceclinics.gr). Ανοιξε τον περασμένο Νοέμβριο και τα τηλέφωνα δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν. Εδώ οι ειδικοί χρησιμοποιούν τη συσκευή AirAllé, η οποία διοχετεύει θερμό αέρα στο τριχωτό της κεφαλής με υψηλότερη ταχύτητα ροής (αλλά σε μικρότερη θερμοκρασία) σε σχέση με ένα απλό πιστολάκι μαλλιών και ακολουθεί η απομάκρυνση των ψειρών από τα μαλλιά με επαγγελματικό χτενάκι. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή ενός ειδικά σχεδιασμένου τοπικού διαλύματος πλύσης. Οι θεραπείες διαρκούν έως και μία ώρα, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών. «Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ κοινό και αφορά παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό μέχρι και μαθητές του Γυμνασίου» λέει στην «Κ» η κ. Ιφιγένεια Τζικούλη. «Εντονότερο πάντως είναι σε παιδιά 7-12 ετών». Σύμφωνα και με την κ. Τζικούλη, τα προϊόντα του φαρμακείου έχουν κάνει τις ψείρες πολύ ανθεκτικές, με αποτέλεσμα όσο και να προσπαθούν οι γονείς στο σπίτι, να μην καταφέρνουν να τις απομακρύνουν. «Το αρνητικό στην Ελλάδα είναι ότι δεν γίνεται ενημέρωση από τα σχολεία. Δεν ενημερώνουν τους γονείς για τα προληπτικά μέτρα ούτε στέλνουν κάποια ενημέρωση στο σπίτι αν εκδηλωθεί κρούσμα. Οι ψείρες παραμένουν θέμα ταμπού. Πολλοί γονείς δεν θέλουν να πουν ότι το παιδί τους έχει εμφανίσει ψείρες, πολλές δασκάλες παρατηρούν μαθητές που έχουν ψείρες χωρίς να έχουν ενημερωθεί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κακό να έχει κάποιος ψείρες». Το πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί και σε απόλυτα καθαρό κεφάλι.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου