Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ζαγορά: Γραφική σαν χωριό, ζωντανή σαν πόλη

Ζαγορά: Γραφική σαν χωριό, ζωντανή σαν πόλη

March 21, 2017


Η Ζαγορά είναι ένα από τα πολυπληθέστερα και ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Η Ζαγορά απέχει 1 ώρα και 20 λεπτά από την πόλη του Βόλου αφού ακολουθήσετε την επαρχιακή οδό Πορταριάς-Ζαγοράς. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, προετοιμάστε το στομάχι σας για μία δύσκολη, λόγω στροφών διαδρομή. Υπάρχει βέβαια και μια δεύτερη διαδρομή, αυτή μέσω Αγριάς-Μηλεών-Τσαγγαράδας, όμως αυτή προτείνεται μόνο σε περίπτωση που ο χρόνος σας πιέζει και θέλετε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά σε μικρό χρονικό διάστημα.


Σήμερα η Ζαγορά είναι σημαντικό οικονομικό κέντρο της περιοχής κυρίως μέσα από τον τουρισμό και την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει για τα περίφημα μήλα της περιοχής τα οποία φορτώνονται καθημερίνα σε φορτηγά για να μεταφερθούν στα πέραντα του πλανήτη. Σε σχέση με παλιότερα έχουν αλλάξει κάπως οι εμπορικές συναλλαγές. Τότε, οι μεταφορές γίνονταν κυρίως με καράβια, τα οποία αναχωρούσαν από το επίνειο του χωριού Χορευτό, γεμάτα μετάξι και άλλα προιόντα της περιοχής για να καταλήξουν μέσω θαλάσσης στον προορισμό τους.


Το ένδοξο παρελθόν της Ζαγοράς αντικατοπτρίζεται στα όμορφα αρχοντικά, αρκετά από τα οποία φιλοξενούν σήμερα ξενώνες.
Η Ζαγορά χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες. Της Αγίας Παρασκευής (Περαχώρας), της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Γεωργίου και του Σωτήρα. Οι τέσσερις αυτές συνοικίες είναι αμφιθεατρικά χτισμένες στην πλαγιά του βουνού και κοιτάζουν προς το Αιγαίο, προσδίδοντας στο μάτι την ευκαιρία να απολαύσει τη θάλασσα ενώ βρίσκεται σε ένα από τα χωριά του Πηλίου.


Εκκλησιές, πέτρινα γεφύρια και πηγές με τρεχούμενα νερά, χαρίζουν γραφικές εικόνες στον επισκέπτη. Στο χωριό υπάρχουν διάσπαρτα πολλά καταστήματα εστίασης (καφέ, μπαρ και ταβέρνες) ώπου μπορείτε να καθήσετε απολαμβάνοντας τον καφέ, το φαγητό η το γλυκό σας.


Μην παραλέιψετε σε καμία περίπτωση να επισκεφθείτε την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και να ανηφορίσετε τα γραφικά καλντερίμια απολαμβάνοντας τις γραφικές, πολύχρωμες από λουλούδια γειτονιές. Στη συνέχεια μπορείτε να ξεκουραστείτε σε ένα απο τα καφέ της περιοχής, απέναντι από την ομώνυμη εκκλησία, απολαμβάνοντας την γραφικότητα του χωριού.


Αν μάλιστα είστε άνθρωπος της φύσης και αγαπάτε το περπάτημα, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή που ξεκινά από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου και ακολουθώντας ένα καταπράσινο μονοπάτι να φτάσετε στην παραλία του Χορευτού.
Τέλος, επιβάλλεται και μία επίσκεψη πολιτιστικού χαρακτήρα στο σχολείο του Ρήγα Φεραίου, στο οποίο μαθήτευσαν μεγάλες μορφές του Ελληνικού πνεύματος όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και φυσικά ο Ρήγας Φεραίος.


Η Ζαγορά είναι ιδανική για όσους αγαπούν το παραδοσιακό χρώμα, τους σχετικά ήρεμους ρυθμούς και τους περιπάτους. Δεν είναι το κλασσικό χωριό που θα επισκεφθεί κανείς για να απολαύσει την ηρεμία του σαν ασκητής μακριά από τον κόσμο. Εν αντιθέσει, είναι το χωριό που προτείνουμε σε εκείνους που θέλουν να δουν πως εξελίσσονται οι ρυθμοί της ζωής σε ένα από τα πιο πολύβουα χωριά του Πηλίου και της Ελλάδας. Αν λοιπόν αυτό που ψάχνετε είναι ένα ζωντανό και συνάμα γραφικό χωριό, επισκεφθείτε την χωρίς δεύτερη κουβέντα.





************* πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου