Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

«Σαλπάρει» την Τρίτη το πρωί το Παναγία Τήνου



«Σαλπάρει» την Τρίτη το πρωί το Παναγία Τήνου

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη η διαδικασία απομάκρυνσης του πλοίου Παναγία Τήνου από το Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά. Προηγήθηκε η πρώτη φάση ανέλκυσης και σταθεροποίησης του πλοίου και στη συνέχεια η έκδοση των απαραίτητων διασυνοριακών αδειών για την απομάκρυνσή του. Η εταιρία  Antipollution, η οποία έχει αναλάβει τις εργασίες, θα απομακρύνει οριστικά το πλοίο εκτός Ελλάδας οπότε και αναμένεται να πωληθεί ως παλιοσίδερα στην Τουρκία . Ο απόπλους δια ρυμούλκησης έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 08:00.
Τo «Παναγία Τήνου» παρέμενε από τα τέλη του 2014 δεμένο στον Πειραιά, μπροστά από τον Αγιο Διονύσιο στην πύλη Ε3. Μνημείο μιας άλλης εποχής αλλά και των σύγχρονων αγκυλώσεων του Δημοσίου που δεν επέτρεψαν τη διάσωσή του νωρίτερα, πριν δηλαδή μπλοκάρει το λιμάνι αλλά και πριν απαξιωθεί εντελώς. Πολλοί άλλωστε το χαρακτήρισαν ως ένα ναυάγιο που περίμενε να συμβεί.
Αρχικά είχε γίνει επίσχεση εργασίας από ναυτικούς λόγω οφειλών δεδουλευμένων από την τότε πλοιοκτήτρια και στα τέλη του 2015 το ΝΑΤ προέβη στην αναγκαστική κατάσχεσή του, σύμφωνα με τις κείμενες περί ΝΑΤ διατάξεις, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ναυάγιο έλαβε χώρα το πρωί της 26ης Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη του 2016, όταν άρχισε εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα να «κάτσει» τελικά στη λάσπη του βυθού του λιμανιού.
Ο ΟΛΠ έκανε διαγωνισμό για την απομάκρυνση του και ουσιαστικά το πούλησε στον πλειοδότη. Ο ΟΛΠ τα τελευταία έτη έχει απομακρύνει  πάνω από 100 εγκαταλελειμμένα και ημιβυθισμένα πλοία από τους χώρους ευθύνης του αλλά το Παναγία Τήνου κατέστη σύμβολο εγκατάλειψης και συνώνυμο της κρίσης  που χτύπησε  την ακτοπλοΐα την προηγούμενη πενταετία.  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου