Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Δεκάλογος Του Συγγραφέα, Αουγκούστο Μοντερρόσο

με άλλα λόγια καλόν να μην επιχειρούσες να ανακατευτείς με αυτή τη δουλειά.
Basilis Laliotis
10 ώρες
Στο Μελισσά, ο μεταφραστής...
Δεκάλογος Του Συγγραφέα, Αουγκούστο Μοντερρόσο
Πρώτος
Όταν έχεις κάτι να πεις, πέστο, όταν όχι, επίσης. Γράφε πάντα.
Δεύτερος
Μη γράφεις ποτέ για τους συγχρόνους σου, ούτε πολύ περισσότερο, όπως κάνουν τόσοι, για τους προγόνους σου.
Κάντο για το μετέπειτα, στο οποίο αναμφίβολα θα είσαι διάσημος, λοιπόν είναι γνωστό πως το μετέπειτα πάντα απονέμει δικαιοσύνη.
Τρίτος
Σε καμιά περίσταση μην ξεχνάς την φημισμένη ρήση: " Στη λογοτεχνία δεν υπάρχει τίποτε γραμμένο"
Τέταρτος
Αυτό που μπορείς να πεις με εκατό λέξεις πες το με εκατό λέξεις, αυτό που με μία, με μία. Μην βάζεις ποτέ το μέσο όρο: έτσι ποτέ δε θα γράψεις τίποτα με πενήντα λέξεις.
Πέμπτος
Αν και δεν του φαίνεται, το να γράφεις είναι μια τέχνη. το να είσαι συγγραφέας είναι να είσαι καλλιτέχνης, όπως ο αρτίστας στο τραμπολίνο, ή ο μαχητής κατ αντονομασία που είναι αυτός που μάχεται με τη γλώσσα. γι αυτή τη μάχη εξασκήσου μέρα και νύχτα.
Έκτος
Εκμεταλλεύσου όλες τις κακοτυχίες, όπως η αϋπνία, η φυλακή, ή η φτώχεια. το πρώτο έκανε τον Μπωντλαίρ, το δεύτερο τον Πελλίκο και το τρίτο όλους τους συγγραφείς φίλους σου, απόφυγε, λοιπόν, να κοιμάσαι όπως ο Όμηρος, την ήσυχη ζωή ενός Μπάϊρον, ή να κερδίσεις τόσα όσα ο Μπλοϋ.
Έβδομος
Μην κυνηγάς την επιτυχία. Η επιτυχία τελείωσε με το Θερβάντες, τοσο καλό μυθιστριογράφο μέχρι τον Κιχώτη. Αν και η επιτυχία είναι πάντα αναπόφευκτη, προτίμησε μια καλή αποτυχία κάπου κάπου για να θλίβονται οι φίλοι σου.
Όγδοος
Σχημάτισε ένα κοινό έξυπνο, που το καταφέρνεις περισσότερο ανάμεσα στους πλούσιους και τους δυνατούς. με αυτό τον τρόπο δε θα σου λείψουν ούτε η κατανόηση ούτε ο ερεθισμός, που τρέφεται από αυτές τις δυο μοναδικές πηγές.
Ένατος
Πίστευε σε σένα, αλλά όχι τόσο. αμφέβαλε για σένα, αλλά όχι τόσο. Όταν νιώθεις αμφιβολία, πίστευε. όταν πιστεύεις, αμφέβαλε. Σε αυτό εδράζεται η μοναδική αληθινή σοφία που μπορεί να συνοδεύει ένα συγγραφέα.
Δέκατος
Δοκίμασε να πεις τα πράγματα με τρόπο που ο αναγνώστης να νιώθει πάντα πως στο βάθος είναι τόσο ή περισσότερο έξυπνος από σένα. Κάπου κάπου φρόντισε πράγματι να είναι. αλλά για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να είσαι πιο έξυπνος από αυτόν.
Ενδέκατος
Μη λησμονείς τα αισθήματα των αναγνωστών. Γενικά είναι το καλύτερο που έχουν. όχι σαν εσένα που τα στερείσαι, λοιπόν με άλλα λόγια καλόν να μην επιχειρούσες να ανακατευτείς με αυτή τη δουλειά.
Δωδέκατος
Πάλι ο αναγνώστης. Όσο καλύτερα γράψεις τόσο πιο πολλούς αναγνώστες θα έχεις. ενώ τους δίνεις έργα κάθε φορά και πιο εκλεπτυσμένα, ένας αριθμός κάθε φορά και μεγαλύτερος θα αρεσκεται στις δημιουργίες σου. αν γραφεις πράγματα για το πλήθος ποτέ δε θα είσαι δημοφιλής και κανείς δε θα επιχειρεί να σου αγγίξει το σακάκι στο δρόμο, ούτε θα σε δείχνει με το δάχτυλο στο σουπερμάρκετ.
Ο δημιουργός δίνει τη δυνατότητα στο συγγραφέα να βάλει στην άκρη δυο από αυτές τις διατυπώσεις και να μείνει με τις υπόλοιπες δέκα.
Μετ. Β.Λ.

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου