Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

“Ο νεκρός δολοφονήθηκε” της Έρης Ρίτσου

Από την Βασιλικη Διαμαντη και ευχαριστώ.
“Ο νεκρός δολοφονήθηκε” της Έρης Ρίτσου (Ερη Ριτσου)
Όταν πρωτοδιάβασα τον τίτλο προβληματίστηκα. Μπορεί ένας νεκρός να δολοφονηθεί; Τι θέλει να μας πει η συγγραφέας; Μήπως είναι μεταφορικός ο λόγος της; Ποιος είναι ο νεκρός; Γιατί πάνω του βρέθηκαν δύο σημειώματα; Τι σχέση έχει η σβάστικα με την υπόθεση;
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αστυνομικό κατά βάση αλλά με πολλά πολιτικά και κοινωνικά μοτίβα να ξεπηδάνε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του. Η αστυνομικός Μαρία Γεωργίου καλείται να εξιχνιάσει ένα περίεργο γεγονός που λαμβάνει χώρα στο νησί όπου θα μεταταχθεί σε λίγες ημέρες. Με το που φτάνει λοιπόν στο νησί αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτή την αλλόκοτη υπόθεση. Το βιβλίο είναι ως επί το πλήστον υπό την μορφή ημερολογίου και κάθε κεφάλαιο τοποθετείται σε μία ημέρα. Αρχικά είμαστε στην Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015 και φτάνουμε αισίως στην Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015. Το θέμα μας είναι τωρινό αλλά με αναφορές στο παρελθόν και στα χρόνια της Κατοχής.
Δεν λείπουν από το βιβλίο και τα “καυτά” θέματα που απασχολούν τους πολίτες όπως η ανεργία, τα επίπεδα φτώχειας, η ανέχεια, η κλιμάκωση των γεγονότων και υπαίτιοι αυτών είναι τα μνημόνια και οι πολιτικές επιλογές των κομμάτων που μας κυβερνάνε τα τελευταία χρόνια. Η γραφή της συγγραφέως είναι απλή και λιτή αλλά πλήρως κατανοητή και αιχμηρή όπου χρειάζεται. Οι χαρακτήρες θα μπορούν να είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας χωρίς ωραιοποιημένες καταστάσεις και ήρωες με υπερφυσικές δυνάμεις. Ακόμα βλέπουμε και τις υπηρεσίες να είναι αρκετές φορές χρονοβόρες λόγω του πολιτικού συστήματος που επικρατεί πλέον.
Για όσους αναζητούν κάτι άλλο και όχι μία από τα ίδια τότε βρήκε το βιβλίο που ψάχνει. Άλλωστε δεν μπορούν όλοι οι συγγραφείς να κατακεραυνώσουν με τη γραφή τους τα τεκτενώμενα της σύγχρονης εποχής με τις πολιτικές προεκτάσεις τους. Μέσα από την αστυνομική πλοκή ξετυλίγεται με αριστουργηματικό τρόπο όλα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα χωρίς φαρφάλες και χαϊδέματα αυτιών. Θα το χαρακτήριζα ως ένα σκληρό, επίκαιρο, καθηλωτικό, αστυνομικό, αιχμηρό και σύγχρονο λογοτέχνημα για ανθρώπους συνειδητοποιημένους και ανοιχτόμυαλους! Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες αναγνωστών τότε διαβάστε το! Σίγουρα θα ταυτιστείτε απόλυτα!

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου