Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

« Μελίρρυτοι Λόγοι» της κ. Χαρούλας Φράγκου Γράφει: Μπίκα Μαρκατά-Πετρογιάννη Δημοσιογράφος Ενώσεως Συντακτών Αθηνών



*********

"Μελίρρυτοι Λόγοι", κριτική της Μπίκα Μαρκατά-Πετρογιάννη





Γράφει: 
Μπίκα Μαρκατά-Πετρογιάννη - Δημοσιογράφος Ενώσεως Συντακτών Αθηνών
« Μελίρρυτοι Λόγοι» της κ. Χαρούλας Φράγκου
Γράφει:
Μπίκα Μαρκατά-Πετρογιάννη
Δημοσιογράφος Ενώσεως Συντακτών Αθηνών

Μακριά από μένα η ιδέα μιας κριτικής! Αν δεν είναι κανένας ειδικός είναι χονδροειδής έπαρσις να παριστάνει τον κριτικό. Εκείνο που θα τονίσω με ειλικρίνεια είναι το εξής. Προσωπικά δεν ασχολήθηκα με την ποίηση, ίσως, όσο θα έπρεπε. Επέλεξα και διάβασα μετά μανίας και πάθους ποιητές και ποιήτριες , που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις μου από αυτή την απαράμιλλη , τη θεική τέχνη! Πρέπει ακόμη να προσθέσω ότι θεωρώ παραβίαση την προσπάθεια «εισόδου» στον κατά την άποψή μου  «ιερό χώρο» ενός πνευματικού έργου.
Ο κριτικός συνήθως εισέρχεται ή με «αντικλείδι», ή υποβιβάζεται σε ρεπόρτερ «αστυνομίας» της λογογραφίας- είπε ο Όσκαρ Ουάλντ .
Και είχε απόλυτο δίκαιο!!!
Είτε αναγνωρίζεται, είτε όχι, μονάχα ο αναγνώστης είναι εκείνος που θα βαρύνει στη ζυγαριά της επιτυχίας. Ο αναγνώστης είναι, άλλωστε, πάντα πρόθυμος να «κατακτηθεί» από τον ποιητή ή το συγγραφέα. Αρκεί να του προσφέρουν μια ποι-ο-τι-κή  συναρπαστικότητα!!!
Η κ. Χαρούλα Φράγκου με την ποιητική συλλογή της «Μελίρρυτοι Λόγοι» προσέφερε και ποιότητα και συναρπαστικότητα.΄
Έχει λεχθεί πως η ποίηση είναι ζωγραφική με λέξεις. Και η ζωγραφική ποίηση με χρώματα. Σωστά. Στις σελίδες της ποιητικής συλλογής της κ. Φράγκου «φιλοξενούνται» εντυπωσιακοί πίνακες ζωγραφικής. Αλλά και υπέροχα «χρώματα « σε εκλεκτούς στίχους. Ό,τι πράγματι, ιδιαίτερα με εντυπωσίασε είναι οι τίτλοι των ποιημάτων. Είναι κάπως σπάνια μια σκέψη, μια έμπνευση να είναι διατυπωμένη με τόση σαφήνεια στη λακωνικότητα ενός τίτλου!!!
Ποια είναι η αξία αυτής της ικανότητας ενός ποιητού και εν προκειμένω της ποιήτριας κ. Φράγκου;
Ξεφυλλίζει κανείς την ποιητική συλλογή της όπως μια πολυσέλιδη λίστα εκλεκτών και μεθυστικών «ποτών»!!! Και διαλέγει. Με ποιό να ξεκινήσει την απόλαυση; με ποιό να συνεχίσει ποίημα; Με ποιό θα τα «τσουγκρίσει» (διαφωνήσει) με την ποιήτρια; Έτσι οδεύεις σε μιαν ανέλπιστη , γεμάτη γοητεία, περιπέτεια. Δεν μπορείς να μαντέψεις πού τελειώνει, επειδή πάντα σε καρτεράένας αιφνιδιασμός στην επόμενη στροφή, στην παραπέρα φράση, στον άλλο τίτλο!!!
Πώς είναι, λοιπόν, δυνατό να πλήξεις; Να μη νιώθεις σε έξαρση  την επιθυμία να συνεχίσεις; Εκεί όπου ο αναγνώστης γεύεται την τρυφερότητα της ποιήτριας ορμά και τη διαλύει η σκληρή πεζότητα.
                                                                          

Λέει η ποιήτρια: « Σου έφερα ένα μπουκέτο μπιγόνιες/ Δε γέλασες/ Ρώτησες μόνον πόσο κάνουν/ Μια γιορτή, μια χαραμάδα ουρανό,/ τόσο μου κόστισαν/ Δεν το κατάλαβες, τις άφησες να μαραθούν/ Δύσκολοι καιροί για φιλοσοφίες» ( Ένα καράβι αλμύρα) Κι’ ενώ «κατηγορεί» (η ποιήτρια) για έλλειψη κατανοήσεως , «εκτοξεύει» έναν κεραυνό οργής( στο ποίημα  «Οργή»). Κλείνει με πάταγο την πόρτα και κάνει τα αστέρια να σωριαστούν μικρές σπίθες στις πέτρινες πλάκες. Εικόνα από χρώμα και φως. Δυνατή προβολή συναισθημάτων. Μιας εσώτερης τρικυμίας ομολογία!!!
Μοναξιά (τίτλος ποιήματος). «Ένα σκυλί γαυγίζει παράξενα και συντροφεύει τις μικρές δονήσεις φόβου μου». Μόνο αυτές οι λέξεις, από το όλο ποίημα, φανερώνουν πόσο κυριαρχεί η ποιήτρια στην έμπνευση, που δέχεται. Πιστεύω πως είναι στην πραγματικότητα άνετα πρόθυμη να «αποκαλύψει» τις όποιες δονήσεις. Γιατί είναι φανερό πως θέλει να είναι ειλικρινής απέναντι στον αναγνώστη. Εξάλλου σ’ αυτή την ειλικρίνεια βασίζει και τις σχέσεις και επικοινωνία της με τους συνανθρώπους της.
Ο δεσμός της με την ποίηση ξεκινά από τα πολύ μικρά παιδικά της χρόνια.αναζητούσε τη βάση της ζωής, την ενέργεια της ζωής. Και κατά τον Αριστοτέλη αυτά τα δυο είναι απλούστατα η επιθυμία της εκφράσεως. Η τέχνη παρουσιάζει πάντα λογής-λογής φόρμες που μ’ αυτές να μπορεί να πραγματοποιείται η έκφραση. Η κ. Φράγκου «ανακάλυψε» αυτή την αλήθεια με το παιδικό ένστικτό της. Και της αφοσιώθηκε.
Μέσα στις σελίδες της ποιητικής συλλογής της προβάλλεται ανάγλυφα και η αγάπη και ο θαυμασμός για την πατρίδα.
Οι «Μελίρρυτοι Λόγοι» είναι μια προκληση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη μαγεία μιας «πνευματικής περιπέτειας» από σελίδα σε σελίδα.
Αξίζει ένα ευχαριστώ στην ποιήτρια.
                                                                                                Εφημερίδα «Θεσσαλία» Βόλου
                                                                                                    Κυριακή 18 Ιουλίου 1999
 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου