Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ας ήτανε ο πόνος ένα τσιγάρο δρόμος ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

Ας ήτανε ο πόνος ένα τσιγάρο δρόμος ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ


Ας ήτανε ο πόνος ένα τσιγάρο δρόμος ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Αττικής από πρόσφυγες γονείς. Ο πατέρας του, φτωχός χτίστης, ήταν ποντιακής καταγωγής και η μητέρα του Μικρασιάτισα.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης βγήκε στο μεροκάματο από 14 ετών. Η υγεία του πατέρα του είχε κλονιστεί και έπρεπε να αγωνιστεί σκληρά για να ζήσει τη μητέρα και τον μικρό του αδελφό, Στάθη. Έκανε διάφορα επαγγέλματα. Εργάσθηκε στο υφαντουργείο "Έσπερος", σε οικοδομές και εργοστάσια. 

Παράλληλα, τραγουδούσε μαζί με κάποιους άσημους μουσικούς σε κάποιο κουτούκι της Νέας Ιωνίας. Όταν τον άκουσε ο μεγάλος στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης, επονομαζόμενος και ως τσάντας, τον έφερε σε επαφή με τη δισκογραφική εταιρεία Columbia, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο. . 

Το 1952 ηχογράφησε σε δίσκο 78 στροφών (γραμμοφώνου), το πρώτο του τραγούδι, με τίτλο "Για μπάνιο παω" του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. 

Την ίδια χρονιά, ο αξέχαστος Γιάννης Παπαϊωάνου, του εμπιστεύτηκε κάποια τραγούδια του, όπως το "Δεν το περίμενα ποτέ" (βαλίτσες) και το "Εγώ θα σε γλιτώσω". Δημιουργίες που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τραγουδιούνται ακόμα και σήμερα. 

Με την καταπληκτική και αξεπέραστη ερμηνεία του, ο Στέλιος Καζαντζίδης, καταξιώθηκε όχι μόνο στη συνείδηση του κόσμου αλλά και των συναδέλφων του. 

Έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση το 1950, στο κέντρο Μπόκαρης, στην Κηφισιά. Μετά το 1952, έγινε περιζήτητος. Τραγούδησε στα μεγαλύτερα κέντρα διασκέδασης της εποχής, Θείος, Ροσινιόλ, Μπερτζελέτος και στο Φαληρικό. Το 1965 και ενώ μεσουρανούσε - καθημερινά γνώριζε πρωτόγνωρες αντιδράσεις λατρείας από τους θαυμαστές του - αποφάσισε να σταματήσει τις εμφανίσεις στα κέντρα διασκέδασης. 

Πολλές ήταν και οι εμφανίσεις του στο εξωτερικό, τη δεκαετία του 1960. Έκανε περιοδείες στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Τουρκία για να βρεθεί κοντά στους Έλληνες μετανάστες. 

Το 1957 γνώρισε την Μαρινέλλα, δημιουργώντας το καλύτερο φωνητικό ντουέτο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Μαζί μεγαλούργησαν καλλιτεχνικά στη δισκογραφία και σε διάφορες ζωντανές εμφανίσεις. Παντρεύτηκαν το 1964 και χώρισαν μετά από δυο χρόνια.

Το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε στη ΜΙΝΟΣ ήταν το "Υπάρχω" σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του αείμνηστου Πυθαγόρα. 

Μετά από δικαστική διαμάχη δώδεκα ετών, το 1987 συμφωνήθηκε να ηχογραφήσει ένα τελευταίο άλμπουμ στη ΜΙΝΟΣ. Ελεύθερος πια από τη συγκεκριμένη εταιρεία ηχογραφεί το δίσκο ο "Δρόμος της επιστροφής" , ο οποίος πούλησε πάνω από 200.000 αντίτυπα. 

Στο διάστημα που επακολουθούσε μέχρι και το τέλος του, ηχογραφούσε κατά καιρούς, σημαντικούς δίσκους, σε στούντιο και ζωντανές ηχογραφήσεις.
Γεια σου Στελάρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου