Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου «Ανθολογία Σύγχρονης Αραβικής Ποίησης» της Πέρσας Κουμούτση // Polis Art Cafe // 3 Φεβρουαρίου


Παρουσίαση του βιβλίου «Ανθολογία Σύγχρονης Αραβικής Ποίησης» της Πέρσας Κουμούτση // Polis Art Cafe // 3 Φεβρουαρίου



image001

Οι ΑΩ εκδόσεις και η συγγραφέας-μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση σας προσκαλούν στην παρουσίαση της
Ανθολογίας Σύγχρονης Αραβικής Ποίησης
που θα γίνει στο Polis Art Cafe, την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν
  • ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης και Πρύτανης του Αραβικού Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα κ. Marwan Emil Toubassi και
  • ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου Δρ Hussein Marei Mahmoud

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
  • η κα Ελένη Γκίκα, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας,
  • η κα Ελένη Κεκροπούλου, μέλος του Δ.Σ της Εταιρίας Μεταφραστών, συγγραφέας, εκδότρια,
  • η κα Ελένη Κονδύλη, διδάκτωρ Αραβικού πολιτισμού Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας και
  • η Πέρσα Κουμούτση.
Συντονίζει η κα Αγγελική Στρατηγοπούλου, συγγραφέας, Γ. Γραμματέας του Δ.Σ της Εταιρίας Συγγραφέων. Θα αναγνωστούν ποιήματα στα ελληνικά και τα αραβικά. μελοποιημένοι στίχοι, από ποιήματα της ανθολογίας, θα αποδοθούν σε σύνθεση του Νικήτα Βοστάνη.
Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας.
PolisArtCafe
Πεσμαζόγλου 5, αίθριο «Στοάς βιβλίου»
τηλ. 210-3249588 · www.facebook.com/POLIS-ART-CAFE
anthology_ex
Τι διαφοροποιεί την Αραβική ποίηση από την ποίηση των Δυτικών; Πόσο έχει εξελιχθεί τον τελευταίο καιρό; Έχει άραγε απεκδυθεί την εξωτική ένδυση του παρελθόντος, και σε ποιον βαθμό; Η κατ’ ευφημισμόν «Αραβική Άνοιξη» έχει συντείνει στη μετεξέλιξη της Αραβικής ποίησης − στην επιλογή των θεμάτων, της τεχνικής και του ύφους; Πολλά ερωτηματικά, όπως αυτά που έχουν ήδη διατυπωθεί, απαιτούν απάντηση και είναι κυρίως έργο των μελετητών να την κατατάξουν και να την αξιολογήσουν. Ωστόσο, αυτό που επιχειρείται στην ανθολογία που έχετε στα χέρια σας, είναι μια σύντομη αλλά πιστή «αναπαράσταση» της προοδευτικής διαφοροποίησης και της εξέλιξής της τα τελευταία χρόνια μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα ποιημάτων που επέλεξα από ένα μεγάλο φάσμα του αραβικού κόσμου. Τα ποιήματα επιλέχτηκαν με γνώμονα τον Έλληνα αναγνώστη, ενώ εκείνα που ανήκουν στην νεότερη γενιά ποιητών, απηχούν και ανιχνεύονται σ” αυτά οι σημαντικότερες αλλαγές που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τις εξεγέρσεις για τον εκδημοκρατισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

persaΗ Πέρσα Κουμούτση, είναι συγγραφέας και μεταφράστρια λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Κάιρο, Αιγύπτου και ήρθε στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Αιγυπτιακού Πανεπιστημίου του Καΐρου. Από το 1993 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από τα αραβικά και τα αγγλικά. Εκτός από έργα αγγλόφωνων συγγραφέων, έχει μεταφράσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Αιγύπτιου νομπελίστα λογοτέχνη ΝαγκίμπΜαχφούζ από τα αραβικά, καθώς και έργα άλλων σημαντικών Αράβων δημιουργών. Το 2001, τιμήθηκε για το σύνολο των μεταφράσεών της με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, ενώ το αιγυπτιακό κράτος την έχει βραβεύσει δύο φορές για τη συνεισφορά της στα γράμματα. Έχει λάβει Ειδική Διάκριση από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί στην αραβική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια, ενώ κείμενα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα πάντα με κύριο άξονα τον διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. 
*****
Η Κατερίνα Σταματίου-Παπ κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Fractal.
7 ώρες
Προς Αθηναίους:
#Παρουσίαση του βιβλίου «Ανθολογία Σύγχρονης Αραβικής Ποίησης» της Πέρσας Κουμούτση
-----------------------
>> 3 Φεβρουαρίου στο Polis Art Cafe-αιθριο Αρσακειου Μεγαρου

Οι ΑΩ εκδόσεις και η συγγραφέας-μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση σας προσκαλούν στην παρουσίαση της
FRACTALART.GR

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου