ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ;;;
Ο Αρχαιότερος Φάρος ονομάζεται "Λευτ(θ)έρης και είναι από τη Σκιάθο...
Ο Αρχαιότερος Φάρος ονομάζεται "Λευτ(θ)έρης και είναι από τη Σκιάθο...
| Γράφει Ο Γιώργος Σανιδάς
Ανάμεσα στη Σκιάθο και την ηπειρωτική Θεσσαλία, στο γνωστό μπουγάζι πλάτους 2,5 μίλια, βρίσκεται ένας από τους πιο επικίνδυνους ύφαλους του Αιγαίου. Μόλις 1-2 μ κάτω απ’ το νερό, εκτείνεται προς το βορρά καμμιά 200αριά και προς τη δύση, περίπου 80. Απ’ την πλευρά της Σκιάθου μάλιστα, είναι τα ρηχά ‘Ελενα’ που κάνουν το πέρασμα αδύνατο για μεγάλα πλοία. Εκεί, όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, οι Πέρσες έχασαν πολλές τριήρεις.
Γι’ αυτό ο Ξέρξης το 480 π.Χ, έχτισε αλεώριο (ψηλό πύργο) που θεωρείται το ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΐΑ, 2,5 αιώνες πριν το φάρο της Αλεξάνδρειας. Τμήματα του κτίσματος ανελκύθηκαν το 1928 και βρίσκονται σήμερα στο προαύλιο χώρο της Ναυτικής Διοίκησης Πειραιώς. Παρά το φάρο, σημειώθηκαν και νεώτερα ναυάγια στο σημείο, όπως του γερμανικού φορτηγού «Βόλος» το 1931 που μετέφερε λάδια κλπ, και πρόσφατα, το 1999 του φορτηγού «Βέρα» που κουβαλούσε σκουριά.
Τα ναυάγια αυτά έγιναν με τα χρόνια, καταφύγια θαλάσσιας ζωής, προσφέροντας μαζί με τη φύση του ύφαλου, μοναδικές εμπειρίες σ’ όσους τολμούν κατάδυση στα νερά του. Πέρα από τα δύο σύγχρονα ναυάγια υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία εντυπωσιακή διαδρομή. Κάθετοι τοίχοι που χάνονται στο μπλε, λιβάδια από αμέτρητες γοργονίες και έντονη υποβρύχια ζωή συνθέτουν ένα υποβλητικό υποβρύχιο σκηνικό ικανό να συγκινήσει και τον πλέον έμπειρο αυτοδύτη.
Αναρωτιέμαι πολλές φορές, αν έχουμε αντιληφθεί πόσο σημαντικός είναι ο Λευτέρης για την προβολή του τόπου κι αν κανείς σκέφτηκε να τον προβάλει τουριστικά, όπως κι απ’ την άλλη μεριά το Ρέπι με το 15μετρο φάρο; Σήμερα για παράδειγμα, που είναι η παγκόσμια ημέρα φάρων, πού φαινόμαστε;
Σε ποιά βιβλία- εγκυκλοπαίδιες φροντίσαμε να αποτυπωθεί η ιστορία τους- ειδικά του Λευτέρη; Δυστυχώς ΠΟΥΘΕΝΑ!
*Η φωτογραφία προέρχεται από το βιβλίο της φιλολόγου και ιστορικής ερευνήτριας, κυρίας Κατερίνας Κουρκούμπα-Δελακουβία, με τίτλο: «Η ΣΚΙΑΘΟΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου