Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να επιβιώσετε σε μια κρίσιμη κατάσταση

Ο κανόνας των 3 μας δείχνει το μέσο χρόνο επιβίωσης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
3 λεπτά χωρίς αέρα κατά μέσο όρο, μέχρι να χάσουμε τις αισθήσεις μας.
3 μέρες χωρίς νερό, με απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση να ακολουθεί.
3 εβδομάδες χωρίς τροφή, χωρίς σοβαρή ζημιά στην υγεία.
Σε μια κρίσιμη κατάσταση, το σώμα αναγεννάται και μερικές φορές αντέχει χωρίς φαγητό.
Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, είναι καλό να θυμηθείτε τον κανόνα των 3 και να θέσετε τις προτεραιότητές σας.

9 Ανάψτε φωτιά με τη μπαταρία του κινητού σας

Αν χαθείτε κάπου μακριά από τον πολιτισμό, το κινητό σας δεν θα σας φανεί και πολύ χρήσιμο, εκτός και αν χρησιμοποιήσετε τη μπαταρία του για να ανάψετε φωτιά. Πολλά έξυπνα κινητά και τάμπλετ τροφοδοτούνται από μπαταρίες λιθίου (Li-ion). Αν τρυπήσετε μια τέτοια μπαταρία με κάτι αιχμηρό, θα προκληθεί χημική αντίδραση και θα ανάψει φωτιά. Όμως φροντίστε να έχετε προετοιμάσει νωρίτερα τον χώρο, να έχετε μαζέψει ξύλα ή άλλα εύφλεκτα υλικά.
#8 Απεγκλωβιστείτε από ρεύματα «rip»

Όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με ρεύματα «rip», ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος. Αν εγκλωβιστείτε, το ένστικτό σας θα σας πει να κολυμπήσετε προς την ακτή όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα απλά να απομακρυνθείτε κι άλλο από αυτήν. Αν εγκλωβιστείτε σε έναν πίτυλο, μην κολυμπήσετε προς την ακτή: κινηθείτε διαγώνια ή παράλληλα, για να βγείτε από το ρεύμα. Τα «rip» δεν είναι πλατιά, οπότε μπορείτε να κολυμπήσετε κατά πλάτος για να σωθείτε.
#7 Ξεφύγετε από κροκόδειλους
Σε ευθεία γραμμή, ο κροκόδειλος τρέχει γρηγορότερα από τον άνθρωπο. Όμως εξαιτίας των κοντών τους ποδιών και το μακριού τους κορμού, είναι άχαροι στις στροφές. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα κυνηγήσουν ένα θήραμα που συνεχώς χάνουν από το οπτικό τους πεδίο. Αν σας κυνηγήσει ποτέ ένας κροκόδειλος, τρέξτε σε ζικ-ζακ για να ξεφύγετε. Και γενικά, να αποφεύγετε το κολύμπι σε νερά που μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι μαζί τους.
#6 Τσίμπημα τσούχτρας
Το τσίμπημα της τσούχτρας μπορεί να προκαλέσει νευρογενές σοκ -μια αλλεργική αντίδραση- και ισχυρή δηλητηρίαση του σώματος. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας συνάντησης:
Καθαρίστε αμέσως την περιοχή και αφαιρέστε τυχόν πλοκάμια που έχουν παραμείνει στο δέρμα σας. Για να αποφύγετε νέα τσιμπήματα, μην ακουμπήσετε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια.
Πλύντε την περιοχή με αλατόνερο. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ γλυκό νερό γι’ αυτή τη δουλειά.
Για να αφαιρέσετε τις τοξίνες, κάντε κομπρέσες με μηλόξυδο ή οινόπνευμα.
Πιείτε αρκετό νερό και επισκεφθείτε έναν γιατρό. Το νερό θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε γρηγορότερα και ο γιατρός θα σας γράψει τα απαραίτητα φάρμακα.
#5 Να θυμάστε τον «κανόνα των 3»
Ο κανόνας των 3 μας δείχνει το μέσο χρόνο επιβίωσης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
3 λεπτά χωρίς αέρα κατά μέσο όρο, μέχρι να χάσουμε τις αισθήσεις μας.
3 μέρες χωρίς νερό, με απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση να ακολουθεί.
3 εβδομάδες χωρίς τροφή, χωρίς σοβαρή ζημιά στην υγεία. Σε μια κρίσιμη κατάσταση, το σώμα αναγεννάται και μερικές φορές αντέχει χωρίς φαγητό.
Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, είναι καλό να θυμηθείτε τον κανόνα των 3 και να θέσετε τις προτεραιότητές σας.
#4 Κολλήστε μια πληγή
Ας υποθέσουμε πως κάνετε μερεμέτια στο σπίτι: μια απρόσεκτη κίνηση και κόβετε το χέρι σας, ενώ δεν υπάρχει κάποιο τσιρότο κοντά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυνατή κόλλα. Δεν θα ενώσει και πάλι τις δύο άκρες μόνο, αλλά θα απολυμάνει και την πληγή. Ωστόσο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να πάτε σε γιατρό.
#3 Μην τρώτε χιόνι όταν διψάτε
Μερικοί πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα να τρώνε χιόνι όταν νιώθουν δίψα. Δεν πρέπει, όμως, να κάνετε κάτι τέτοιο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, γιατί μπορεί να σας πιάσει πονόλαιμος. Στην πραγματικότητα, το κρύο χιόνι θα ψύξει το σώμα σας και θα σπαταλήσετε περισσότερη ενέργεια για να κρατηθείτε ζεστοί. Θα σπαταλήσετε επιπλέον ενέργεια και θα παγώσετε ακόμη γρηγορότερα. Οι διασώστες συμβουλεύουν να περιμένετε μέχρι να λιώσει το χιόνι και μετά να το πιείτε.
#2 Σβήστε τη φωτιά απ’ το τηγάνι
Σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ένα τηγάνι που έχει αφεθεί χωρίς επίβλεψη στο μάτι, μπορεί να πιάσει φωτιά. Αυτό συμβαίνει όταν το λάδι καεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μην ρίξετε ποτέ νερό. Θα δυναμώσει τη φωτιά και το λάδι θα πετάγεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Όταν οι φλόγες είναι μικρές, μπορείτε να ρίξετε μαγειρική σόδα στο τηγάνι: απορροφά το οξυγόνο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, όμως, είναι να το καλύψετε με ένα βαμβακερό ύφασμα. Μια κουβέρτα ή μια στοίβα φανελών από τη ντουλάπα σας, κάνουν επίσης.
#1 Βαθύ κόψιμο

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν κόβεσαι, πρέπει να αφαιρέσεις αμέσως το αντικείμενο και να καθαρίσεις την πληγή. Αυτό ισχύει. Αλλά αν η πληγή είναι βαθιά, δεν πρέπει να αφαιρείτε ποτέ τα αντικείμενα ή τα θραύσματα. Αν καταστραφούν μεγάλα αγγεία, τα θραύσματα θα τα μπλοκάρουν κι έτσι μόλις τα αφαιρέσετε, θα ξεκινήσει η αιμορραγία. Οπότε, μερικές φορές είναι καλύτερο να μην αγγίζετε την τραυματισμένη περιοχή μέχρι να καταφτάσει το ασθενοφόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου