Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ποιος πρόδωσε τελικά την Αννα Φρανκ; -Πρώην πράκτορας του FBI προσπαθεί να λύσει το μυστήριο


Ποιος πρόδωσε τελικά την Αννα Φρανκ; -Πρώην πράκτορας του FBI προσπαθεί να λύσει το μυστήριο


Εχουν περάσει επτά δεκαετίες από τότε, αλλά το μυστήριο παραμένει άλυτο: ποιος πρόδωσε στην Γκεστάπο το κρησφύγετο της Αννα Φρανκ και της οικογένειάς της, το 1944;
Ενας συνταξιοδοτημένος πράκτορας του FBI, ο Βινς Πάνκοκ, επιστρατεύοντας ερευνητικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο, με μία ομάδα 19 εγκληματολόγων, άνοιξε ξανά την υπόθεση.
Στα χέρια τους έχουν τα αρχεία του μουσείου Αννα Φρανκ στο Αμστερνταμ, ενώ η αναζήτηση νέων στοιχείων- μεταξύ άλλων από ιστορικούς, πρώην αστυνομικούς και ειδικούς στην ανάλυση ψυχολογικών προφίλ- καταγράφεται διαδικτυακά.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το μουσείο είχε δημοσιεύσει έρευνα που υποδήλωνε ότι μπορεί τελικά η οικογένεια Φρανκ να είχε εντοπιστεί κατά τύχη και να μην είχε προδοθεί από κάποιον. Ομως, οι ίδιοι οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν επαρκώς αυτή την άποψη.
Τώρα, ο Πάνκοκ λέει ότι προετοιμάζοντας την έρευνα βρήκε νέες πληροφορίες από έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και τα οποία είχαν σταλεί στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, αναφέρει ο Guardian. Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας κρατούσαν σχολαστικά αρχείο συλλήψεων, αλλά θεωρούνταν ότι τα έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση των Φρανκ είχαν καταστραφεί σε βρετανικό βομβαρδισμό το 1944.
«Βρήκα έγγραφα από το Αμστερνταμ που μου είχαν πει ότι δεν υπήρχαν. Κάποια έχουν καταστραφεί από νερό ή φωτιά και είναι σε γερμανικούς τεχνικούς στρατιωτικούς όρους», δήλωσε ο Πάνκοκ στη βρετανική εφημερίδα. «Ομως, βρήκαμε λίστα ονομάτων Εβραίων που συνελήφθησαν όταν τους πρόδωσαν κάποιοι, λίστα πληροφοριοδοτών και ονόματα πρακτόρων της Γκεστάπο που ζούσαν στο Αμστερνταμ. Μπορούμε να βρούμε συνδέσεις μεταξύ όλων αυτών», συμπλήρωσε.
Ο 59χρονος διαβεβαίωσε ότι στόχος του δεν είναι να «καταδικάσει» κάποιον. Το μόνο που προσπαθεί να κάνει, τόνισε, είναι να λύσει την τελευταία υπόθεση της καριέρας του. Οι έρευνες ξεκίνησαν αυτό το σαββατοκύριακο, με μία έκκληση για πληροφορίες στην περιοχή Joordan του Αμστερνταμ, εκεί όπου κρυβόταν για δύο χρόνια η Αννα Φρανκ, σε μία αποθήκη, προτού την εντοπίσουν στις 4 Αυγούστου 1944, μαζί με τον πατέρα της, Οτο, τη μητέρα της, Εντιθ και την αδελφή της, Μάργκοτ. Η Αννα Φρανκ κατέληξε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου τελικά πέθανε τον Φεβρουάριο του 1945, στα 15 της, από τύφο.
Ο πατέρας της, Οτο, ο μόνος που επέζησε, υποψιαζόταν έναν από τους εργαζόμενους στην αποθήκη, τον Βίλχελμ βαν Μάαρεν, ότι πρόδωσε το κρησφύγετό τους. Ομως, η ολλανδική αστυνομία έκανε έρευνες το 1948 και το 1963 και δεν βρήκε επαρκείς αποδείξεις σε βάρος του. Σύμφωνα με τον Πάνκοκ όμως, αυτές δεν ήταν στην πραγματικότητα έρευνες. «Κοιτάζω τους φακέλους και υπάρχουν τόσα αναπάντητα ερωτήματα», συμπλήρωσε. Μεταγενέστερη έρευνα, το 2003, στην Ολλανδία από το Ινστιτούτο εγγράφων από τον πόλεμο ερεύνησε δύο άλλους πιθανούς υπόπτους. Κατέληξε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να ανασυγκροτηθούν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Η νέα ομάδα που άνοιξε ξανά την υπόθεση δεν έχει εύκολη αποστολή. Οι φάκελοι που πρέπει να εξετάσουν φτάνουν τα… 20-25 χλμ.! Για αυτό έχουν αρχίσει να δουλεύουν με αλγορίθμους για να επεξεργαστούν τα δεδομένα. Αυτό που ελπίζουν είναι να έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα στις 4 Αυγούστου 2019, όταν θα συμπληρωθούν 75 χρόνια από τη στιγμή που συνελήφθη η οικογένεια Φρανκ.
Πηγή: iefimerida

2 σχόλια: