Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Η Β. Κάκλα για την κοπή των δέντρων και το «βιβλιόδενδρο»


Η Β. Κάκλα για την κοπή των δέντρων και το «βιβλιόδενδρο»

Κύριε Διευθυντά,

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω σε δύο θέματα που έχουν σχέση, το μεν πρώτο με την κοπή των δένδρων στην κεντρική πλατεία και το δεύτερο με το «βιβλιόδενδρο» που καρφώθηκε σε πλάτανο, στο Μουσείο Τσιτσάνη, για να λειτουργήσει ως είδος ανταλλακτικής βιβλιοθήκης στα πλαίσια του προγράμματος book crossing που εγκαινίασε η δημοτική αρχή στα πλαίσια της εβδομάδας κινητικότητας.
Σχετικά με το πρώτο θέμα, την απόφαση για την κοπή των δένδρων στην κεντρική πλατεία και την Ασκληπιού, επειδή ήμουν απούσα από το Δημοτικό Συμβούλιο που πήρε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέβαλα ερώτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας τη διαφωνία μου για την τόσο άμεση και ακαριαία απόφαση κοπής δένδρων, διαφορετικών στο είδος και στην τοποθεσία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γούλας, μου ενεχείρησε ως αδιάψευστο μάρτυρα την εργαστηριακή εξέταση δείγματος σφενδάμου που είχε αποστείλει η Δημοτική αρχή στο  Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Η ως άνω υπηρεσία  γνωμοδοτούσα,  (αρ. πρωτ. 5497/26-09-2017) σχετικά με δείγμα τμημάτων ρίζας και βάσης κορμού ενός σφενδάμου της κεντρικής πλατείας, το οποίο έπεσε στις 31.08.2017, διαπίστωσε προσβολή από μύκητες που προκαλούν την ασθένεια σηψιρριζία και συνιστούσε την εφαρμογή μέτρων σύμφωνα με οδηγία του Ινστιτούτου. Επιπλέον συνιστούσε να ελεγχθεί το ριζικό σύστημα των υπολοίπων δένδρων της πλατείας και, εφόσον διαπιστωθούν συμπτώματα της ασθένειας, να απομακρυνθούν τα δένδρα αυτά. Ως υποσημείωση στο έγγραφο υπήρχε ότι τα αποτελέσματα αφορούν αποκλειστικά στα προσκομισθέντα δείγματα (σ.σ. του σφενδάμου που κατέπεσε). Δεν πήρα απάντηση κατόπιν τούτου στο ερώτημα, γιατί πριν τη λήψη του εγγράφου και τη σχετική γνωμοδότηση, κόπηκαν τόσα δένδρα. Δε θα έπρεπε να αναμείνουμε την απάντηση ενός αρμόδιου φορέα; Δεν έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη του δασαρχείου; Δεν έπρεπε να γίνει αυτοψία σε κάθε δένδρο και σταδιακή κοπή, σύμφωνα και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Αυτά ρώτησα και απάντηση δεν έλαβα. Ελπίζω αντ΄αυτού ο Δήμος να πράξει όσα ως τώρα δεν έπραξε, δηλαδή ενδελεχή αυτοψία και έρευνα πριν την απομάκρυνση ενός εκάστου δένδρου της κεντρικής πλατείας και της Ασκληπιού, για να μην καταλήξουμε στο «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» (Μήπως έχουν σηψιρριζία και οι όμορφες μανόλιες της Ασκληπιού;)
Το δεύτερο θέμα το πληροφορήθηκα από την επιστολή της δασολόγου του Δασαρχείου Τρικάλων κας Άννας Τσιάμη, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 29-09-2017. Πρόκειται για ένα είδος ανταλλακτικής βιβλιοθήκης καθώς πάνω σε δένδρο, ακριβώς δίπλα από το Μουσείο Τσιτσάνη εγκαινιάστηκε το «βιβλιόδενδρο», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας από το δήμο Τρικκαίων και το book crossing τη συνήθεια της ανταλλακτικής «βιβλιοφαγίας» σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου. Ως διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχω να διαβεβαιώσω ότι κανένα σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν πήρε μέρος σ΄ αυτήν τη δράση. Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο να προτρέπουμε τους μαθητές μας να αγαπούν την ανάγνωση και το βιβλίο, πληγώνοντας το περιβάλλον, δανειζόμενοι βιβλία από ένα αποθετήριο βιβλίων που είναι ΄΄καρφωμένα΄΄ σε ένα ξυλόσπιτο σε κορμό δένδρου.
Τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονούμε κάθε χρόνο στα σχολεία μας, έχουν στόχο την αγάπη και το σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία. Δε θα μπορούσαμε να συνηγορήσουμε σε μια παρόμοια δράση. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι συνιστά κακοποίηση η όποια επέμβαση στον κορμό ενός δένδρου καθώς είναι  επέμβαση σε ένα ζωντανό οργανισμό που επηρεάζει την ανάπτυξη και την επιβίωσή του.
Φοβάμαι πως όλα αυτά τα αγνοεί η δημοτική αρχή και πολύ επιπόλαια αποφάσισε να προάξει τη βιβλιαναγνωσία, πληγώνοντας ένα δένδρο και δίνοντας κάκιστα μαθήματα στην περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών μας. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία αναπτύσσουν με άλλους τρόπους εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά κατάλληλους, για να υποβάλλουμε στους μαθητές μας την αγάπη για το βιβλίο και τη μάθηση και δε χρησιμοποιούμε μεθόδους για την καλλιέργεια της βιβλιαναγνωσίας που έρχονται σε αντίθεση με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευσή τους. Υπό την έννοια αυτή συμφωνούμε απολύτως με την επιστολή διαμαρτυρίας της κας Άννας Τσιάμη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Τα δύο αυτά θέματα  θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά για τους νέους, την εκπαίδευση και το δήμο μου, στον οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ ως δημοτική σύμβουλος και έχω απεριόριστο σεβασμό στις υπηρεσίες του και τα ειδικά τους καθήκοντα.
Ελπίζω να μη χαρακτηριστώ «νεόκοπη περιβαλλοντικά ευαίσθητη», πλειοδοτούσα σε περιβαλλοντική ευαισθησία. Μόνο κριτήριο η αγάπη μου για την πόλη και το χρέος μου να υπηρετήσω την ουσιαστική περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΚΛΑ
Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων
Δημοτική Σύμβουλος του συνδυασμού «Τρίκαλα- Συμπολιτεία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου