Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Θρίαμβος του «ναι» στο αιματοβαμμένο δημοψήφισμα! Κλείνουν τα μάτια Ραχόι και Ευρώπη

Θρίαμβος του «ναι» στο αιματοβαμμένο δημοψήφισμα! Κλείνουν τα μάτια Ραχόι και Ευρώπη

Θρίαμβος του ναι στο αιματοβαμμένο δημοψήφισμα! Κλείνουν τα μάτια Ραχόι και Ευρώπη
Συντριπτική ήταν η επικράτηση του «ναι» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο δημοψήφισμα που βάφτηκε με το αίμα περισσότερων από 800 τραυματιών!

Όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά τη μαζική επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ του «ναι».

Όμως η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία της: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα - τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο - απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

«Δεν έγινε σήμερα δημοψήφισμα στην Καταλονία», δήλωνε την ίδια ώρα ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα έκτροπα στην περιφερειακή κυβέρνηση.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον Ισπανό πρωθυπουργό και τον κάλεσε να παραιτηθεί.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου