Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Αυξήθηκαν 40% τα περιστατικά κατάθλιψης στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

Αυξήθηκαν 40% τα περιστατικά κατάθλιψης στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου



Οι μεγάλες δυσκολίες που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και η αδυναμία αρκετών συμπολιτών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και ανάγκες, αυξάνει τα ψυχολογικά προβλήματα στον πληθυσμό. Ιδίως οι πιο ευάλωτοι ως χαρακτήρες άνθρωποι είναι στην πιο δυσχερή θέση που σε συνδυασμό με την απώλεια κάποιου ισχυρού σημείου αναφοράς, όπως η εργασία, τους οδηγεί στην κατάθλιψη. Έτσι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως μέσα στα χρόνια της κρίσης τα περιστατικά κατάθλιψης αυξήθηκαν μέχρι και 40%.
Και πλέον δεν τα εντοπίζει κανείς μόνο στις ηλικίες άνω των 45 ετών, αλλά και σε νεότερους ανθρώπους.
Εξάλλου η απουσία προοπτικής λόγω ανεργίας, η αποψίλωση των κοινωνικών εφοδίων που δεν μπορεί να δώσει μια κοινωνία και ένα Κράτος σε απορρύθμιση λόγω των πολυετών δυσβάστακτων οικονομικών μέτρων, χαμηλώνουν επικίνδυνα τον πήχη της ελπίδας στους νέους που τώρα θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους, αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους που παλεύουν να βρουν μια δουλειά, αλλά δεν βλέπουν φως.
Η «Θ» βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου η οποία στεγάζεται πλέον σε νέους ανακαινισμένους χώρους, που προσφέρουν άνεση και πιο μεγάλη ζεστασιά για τους νοσηλευόμενους αλλά και άλλους που καθημερινά προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία.’

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Κωνσταντίνος Ασπραδάκης
Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής κ. Κωνσταντίνος Ασπραδάκης με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ψυχιατρικής υπογραμμίζει την αύξηση των περιστατικών στην Κλινική που αποτυπώνεται πρώτον από το γεγονός ότι άτυπα αναγκάζονταν να κάνουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας εξωτερικά ιατρεία για να εξυπηρετούν τον κόσμο και δεύτερον, η πληρότητα στις κλίνες νοσηλείας πολλές φορές ξεπερνούσε το 100%, με συνέπεια να βγαίνουν και τα ράντζα.
Στην Κλινική οι οργανικές θέσεις ψυχιάτρων είναι έξι, αλλά για τέσσερα χρόνια ο κ. Ασπραδάκης ήταν ο μοναδικός ψυχίατρος στην Κλινική και είχε αναλάβει όλο το βάρος και την ευθύνη της διαχείρισης των περιστατικών. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος την οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο.
Εδώ και μερικές ημέρες στην Ψυχιατρική εντάχθηκε και μια δεύτερη μόνιμη ψυχίατρος, ενώ η δεύτερη θέση ψυχίατρου που είχε προκηρυχθεί κατέστη τελικά άγονη.
«Κάνουμε εξωτερικά ιατρεία κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ άτυπα όλα αυτά τα χρόναι πραγματοποιούσαμε εξωτερικα ιατρεία Τρίτη και Πέμπτη. Πάντως θα θέλαμε για την Τρίτη και Πέμπτη να βλέπουμε μόνο τα έκτακτα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία» είπε ο κ. Ασπραδάκης και πρόσθεσε πως «Καθημερινά βλέπουμε από 35 μέχρι και 47 άτομα, και διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια αύξηση τα τελευταία χρόνια της κρίσης στα περιστατικά μέχρι και 35%». Το 60% και πλέον των περιστατικών αυτών αφορά στην κατάθλιψη. Βλέπουμε πως τα περιστατικά της κατάθλιψης έχουν αυξηθεί μέσα στην κρίση μέχρι και 40%. Και δεν εντοπίζονται μόνο σε μεγάλες ηλικίες αλλά και σε νεότερους ανθρώπους. Όσο η κρίση γίνεται πιο έντονη και η κοινωνία δυσκολεύεται να την απορροφήσει, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας».
Αναφορικά με τη νοσηλεία των ανθρώπων στις κλίνες ο κ. Ασπραδάκης επισήμανε πως «κατά μέσο όρο νοσηλεύονται για τρεις εβδομάδες και οι περιπτώσεις αφορούν όλο το φάσμα της ψυχιατρικής, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, διαταραχή προσωπικότητας».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου