Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ | Ελένη Χατζηαργύρη



***
Bιογραφία Ελένης Χατζηαργύρη μέσα σε ένα λεπτό περίπου
Σαν να μιλάει ο αυτόματος!
Η ουσία είναι... ότι είναι η βιογραφία της...

YOUTUBE.COM

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε
***
Xατζηαργύρη... Μινωτής...

*Μετάφραση Παύλος Μάτεσις* *Σκηνοθεσία Αλέξης Μινωτής* *Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Μεσσάλας* *Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται Ελένη Χατζηαργύρη, Τζόλυ Γαρμπ...
YOUTUBE.COM
***



Μονόγραμμα... αφιέρωμα στην Ελένη Χατζηαργύρη
***


ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ | Ελένη Χατζηαργύρη


***

Ελένη Χατζηαργύρη

Από τη
την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελένη Χατζηαργύρη
ΓέννησηΕλένη Γαρυφαλλίδου-Χατζηαργύρη
9 Νοεμβρίου 1923
Χαλκίδα
Θάνατος1 Οκτωβρίου 2004 (80 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός
Η Ελένη Χατζηαργύρη (Χαλκίδα9 Νοεμβρίου 1923 - 1 Οκτωβρίου 2004)[1][2][3], το γένος Γαρυφαλλίδου, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένειά της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε θέατρο με καθηγητή τον Κάρολο Κουν. Διακρίθηκε για τις ερμηνείες της κυρίως σε δραματικούς θεατρικούς ρόλους.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την καριέρα της στο θέατρο ξεκίνησε ως φοιτήτρια, τον Νοέμβριο του 1942, και έχοντας ήδη παντρευτεί τον Κώστα Χατζηαργύρη, του οποίου το επίθετο κράτησε στην υπόλοιπη ζωή της. Πρωτομεφανίστηκε στο Θέατρο Τέχνης στο θεατρικό έργο Rosmersholm του Ιψεν (Henrik Ibsen), στο ρόλο της Rebecca West. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους για να φθάσει στο Εθνικό Θέατρο, το (1950), και όπου, αργότερα, προσελήφθη ως μόνιμη πρωταγωνίστρια και παρέμεινε επί εικοσαετία (1962 - 1981). Οι θεατρικοί τύποι μέσα από τους οποίους η Ελένη Χατζηαργύρη διέπρεψε και καθιερώθηκε ως κορυφαία δραματική ηθοποιός ήταν το αρχαίο δράμα και το κλασικό ρεπερτόριο. Από τους πρώτους της ρόλους ήταν της Ιούς με τον Αλέξη Μινωτή στον Προμηθέα Δεσμώτη και της Masha στις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ (Anton Chekhov), το 1951, που αποτέλεσαν σταθμούς στην καριέρα της.
Το 1945, σε ηλικία 20 ετών, έπαιξε στο Κρατικό (τότε Βασιλικό) Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την επόμενη χρονιά εντάχθηκε στο δυναμικό του θιάσου Κατερίνας Ανδρεάδη - Γιώργου Παππά, ερμηνεύοντας Μπέρναρντ Σω, Πρέσλεϋ, Lillian Hellman και Γιαλαμά. Η επιστροφή της στο Θέατρο Τέχνης σηματοδοτείται από την συμμετοχή της σε έργα ΑισχύλουΦεντερίκο Γκαρθία ΛόρκαΞενόπουλου. Παράλληλα συνεργάσθηκε με τους θιάσους Μανωλίδου - Παππά, Μουσούρη - Βεάκη - Παππά, Κοτοπούλη.
Τη δεκαετία του 1950 την υποδέχεται για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο, όπου μοιράστηκε τη σκηνή με τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού. Στην συνέχεια δοκίμασε ποικιλία ρόλων και θεατρικών ειδών συνεργαζόμενη με τους θιάσους Νίκου ΧατζίσκουΚώστα Μουσούρη και Μίμη Φωτόπουλου. Θα παίξει Μ. Σκουλούδη, ΣαίξπηρΔημήτρη Ψαθά, Πρίσλεϋ, Σακελλάριο - Γιαννακόπουλο, Γιαλαμά - Πρετεντέρη, Δημ. Γιαννουκάκη και Στέφ. Φωτιάδη. Το 1962 προσλαμβάνεται ως μόνιμη πρωταγωνίστρια στο Εθνικό Θέατρο όπου παραμένει μέχρι το 1981. Έπαιξε στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, το 1978, που ήταν το κύκνειο άσμα του δασκάλου-σκηνοθέτη Δημήτρη Ροντήρη. Το Εθνικό Θέατρο θα την ξαναδεχθεί το 1996 ως πρωταγωνίστρια στους Αστεγους της Μαριέττας Ριάλδη και στους Βρυκόλακες του Ιψεν (1997), σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου.
Εκτός της μεγάλης κρατικής σκηνής, θα συμπρωταγωνιστήσει ως Αλίνα Σόλνες με τον Δημήτρη Χορν στο Αρχιμάστορας Σόλνες του Ιψεν, το 1983, και ως Άτοσσα με τον Αλέξη Μινωτή στη τραγωδία Πέρσες του Αισχύλου, το 1984. Από το 1987 συμμετείχε στο θίασο του Αμφιθέατρου του Σπ. Ευαγγελάτου, όπου η παρουσία της κορυφώθηκε με τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην κατά Ευαγγελάτον ερμηνεία της τραγωδίας Ορέστεια του Αισχύλου, το 1990.

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης το 1946 ξεκίνησε την εμφάνισή της στον Ελληνικό Κινηματογράφο και σχεδόν σαράντα χρόνια μετά στην ελληνική τηλεόραση. Τα πρώτα χρόνια, ο κινηματογράφος τής έδωσε ευκαιρίες, τις οποίες φαίνεται ότι δεν εκμεταλλεύτηκε, ίσως, διότι όπως και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι ηθοποιοί την εποχή εκείνη, είχε συνείδηση ηθοποιού του θεάτρου. Έπαιξε σε αρκετές ταινίες όπως Καταδρομή (1946) του Μ. Καραγάτση, Η αγνή του λιμανιού του Γ. Τζαβέλλα (1952) με τον Αλέκο ΑλεξανδράκηΗ μοίρα γράφει την ιστορία του Δημ. Ιωαννόπουλου, Έγκλημα στο Κολωνάκι του Τζανή Αλιφέρη (1959), Ήρθες αργά της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτιδος Μαρίας Πλυτά - Χατζηνάκου (1961).

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί σαράντα χρόνια ήταν καθηγήτρια σε πολλές Δραματικές Σχολές. Η κριτική έγραψε γι' αυτήν ότι υπηρέτησε τη θεατρική ιδέα με συνέπεια, σεμνότητα και αυτοσεβασμό. Ο Κάρολος Κουν την είχε χαρακτηρίσει δραματική ντάμα.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στις 17 Μαΐου 2003, σε ειδική συνεδρία στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, η Ελένη Χαρζηαργύρη ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, ο Δήμος Χαλκιδέων την ετίμησε με έκθεση φωτογραφίας της Ε. Χατζηαργύρη από το θέατρο και τον κινηματογράφο και, σε ειδική τελετή το Σάββατο 19 Ιουλίου 2003, με ομιλία από τη δημοσιογράφο Ροζίτα Σώκου με θέμα «Η προσφορά της Ε. Χατζηαργύρη στο Ελληνικό Θέατρο και τον Κινηματογράφο».

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1942, μέσω του Κουν, γνώρισε και παντρεύτηκε τον χρηματοδότη της ίδρυσης του Θεάτρου Τέχνης[4] και αργότερα πεζογράφο Κώστα Χατζηαργύρη και μαζί του απέκτησε ένα γιο, τον Δημοσθένη Χατζηαργύρη. Εγγονή της είναι η επίσης ηθοποιός Σάννυ Χατζηαργύρη. Η διάρκεια του γάμου της ήταν σύντομη (1942-1946). Αργότερα συνδέθηκε επαγγελματικά (στο θέατρο και τον κινηματογράφο), αλλά και συναισθηματικά με τον επίσης ηθοποιό του κλασικού ρεπερτορίου Νίκο Τζόγια. Το 1966 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Νίκο Λίβα που πέθανε το 1982.
Ύστερα από σύντομη νόσηση με καρκίνο, η Ελένη Χατζηαργύρη πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΈτοςΤίτλοςΡόλος
1946Καταδρομή στο ΑιγαίοΆννα
1948Μαντάμ Σουσού
1950Λυπηθείτε το παιδί μουΡόη
1952Ο άλλος
Η Αγνή του λιμανιού
Λιάνα
Αγνή
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
Καταδικασμένη κι από το παιδί της
Μάρω
Άννα Παύλου
1956Η θυσία της μάναςΜάγδα Τεγά
1957Της τύχης τα γραμμένα
Της νύχτας τα καμώματα
Η μοίρα γράφει την ιστορία
Όπου φτώχεια και φιλότιμο
Ο μεγαλοκαρχαρίας - κατά λάθος διάσημη
Λίζα
Ελένη
Σίβυλλα Μπότη
Κάτια
Λίνα
1958Το μυστικό της κατηγορουμένης
1959Αντίο ζωή
Έγκλημα στο Κολωνάκι
Επιστροφή από το μέτωπο
Άννα
Ζουλιέτ
Άννα Φλερύ
1960Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύΝτόρα Φλερ
1961Ήρθες αργά
Το δράμα μιας αμαρτωλής
Μαργαρίτα
μάνα Αλέκου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

***


3 σχόλια:

  1. Σχ. Κάπου εδώ να πω, ένα μεγάλο "Ευχαριστώ", στην Λαμπρινή, που απόψε με έκανε να την "ψάξω" περισσότερο...
    Καιρό το ήθελα, ίσως να ήθελε κι εκείνη, ένα "κερί", από μένα.
    Και "Συγχαρητήρια", εννοείται, Λαμπρινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω ευχαριστω
    Δεν βρηκα σελιδα για εκεινην κι εφτιαξα
    Θα μπορουσα να γραψω πολλα... αλλά δεν...

    Μού αρεσε απο μικρη
    Την ειδα 2 φορες στο θεατρο... (την 2η φορα της μιλησα...) και...μια φορα τυχαιως... οταν ειχαμε να δωσουμε μια συναυλια.. (με την χορωδια). στην Νικαια (Πειραιως). Εκει την χαιρετησα... μονον

    Νασαι καλα... ελπιζω να σού αρεσε

    Ο Θεος να την αναπαυσει

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σου, Λαμπρινή, ΆΞΙΑ!
    Ήθελα καιρό να την ψάξω και χθες βράδυ, με πήγες και μ' έφερες!
    Δεν την θυμόμουνα πολύ (ούτε ήξερα πολλά, φυσικά!), μόνο η φωνή της με πήγε στις αναμνήσεις με το ράδιο, τότε... στο πολύ παρελθόν!
    Δυνατή προσωπικότητα, δεν σου άρεσε τυχαία!
    ΑΘΑΝΑΤΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή